Млада женска репрезентација Србије, играчице рођене 1998. године и млађе, заузела је друго место и освојила сребрну медаљу на Европском првенству које се вечерас завршило у Шопрону (Мађарска). Изабранице селектора Милоша Павловића поражене су у финалу од моћне селекције Шпаније, али то никако не умањује њихов величанствен успех и све што што су показале на овом шампионату. Упркос великом труду и борбености наш млади тим није могао да се супротстави како је желео селекцији која је на првенству рушила све пред собом и са седам максималних победа дошла до златне медеље:  Србија У20 – Шпанија У20 50:69 (6:15, 5:19, 12:15, 27:18).

До првих поена наш млади тим је дошао после два и по минута игре. Изабранице селектора Павловића имале су проблема да се привикну на игру са доста физичког контакта, што је веома снажној селекцији Шпаније далеко више одговаралао. Српске репрезентативке су у првој четвртини погодиле само три шута из 17 покушаја, што је довело до минуса од девет поена после десет минута игре – 15:6.  Нису ни ривалке ништа боље шутирале у тим тренцима, али им је доминација у скок игри омогућила да дођу до двоцифрене предности у 15. минуту – 21:7. Ништа се није променило у односу снага до краја првог полувремена. Наставили су се проблеми нашег тима у организаицји напада и шуту, што су Шпанкиње све више користиле и повећавале предност – 34:11.

Селекција Шпаније је серијом 7:0 започела друго полувреме, повела са 41:11 и практично решила питање победника. Тек тада се наш млади тим опустио и почео да игра слободније. Постигла је Србија више поена у трећој четвртини него у комплетном првом полуврмену, успоставила равнотежу, али то није помогло да се значајније смањи заостатак до истека 30. минута – 51:23. Иако је све било решено, српске репрезенативке су показале огромну жељу, да добију последњу четвртину,  смање резултат до краја утакмице и изборе се за што часнији пораз.

– Ово је историјски успех без обзира на пораз у финалу. Није срамота изгубити од од овакве Шпаније која је у осмом финалу дошла до осме узастопне златне медаље. Можда смо због тога ушли превише уплашено у меч. У првом полувремену готово да ништа нисмо могли да погодимо. Тек у наставку, кад смо се опустили личили смо на себе. Ово медаља је невероватан успех, јер смо иза себе оставили такве екипе као што су Италија, Француска, Русија, домаћин Мађарска. Зато ове девојке заслужују све честитке – истакао је Милош Павловић, селектор жеснке У20 репрезентације Србије. 

СРБИЈА У20: Наумчев 3, Ђорђевић 1, Вујисић 6, Јованчевић, Радуловић, Зукановић 2, Турудић 7, Бојовић 4,  Раца 14, Вучковић, Катанић 13, Стојановић.

ШПАНИЈА У20:  Ераунчетамургуљ, Ајусо 9, Пења, Ечари 1, Аризтимуњо 2, Гинзо 14, Касерас, Барнеда, Соле 3, Ипарагире 3, Мбулито 21, Педанде 16.

Комплетна статистка, ЛИНК:

http://www.fiba.basketball/europe/u20women/2018/game/1507/Spain-Serbia#tab=boxscore