Кошаркашка репрезентација Србије у суботу 10. августа у 21.00 у београдкој „Штарк арени“ игра припремну утакмицу за СП у Кини против репрезентације Литваније. Овим поводом, данас је одржана конференција за медије, на којој су говорили селектор Александар Ђорђевић и генерални секретар Дејан Томашевић.

-Ради се у добром ритму. Одиграли смо против Финске, имали тренинг на коме се прикључио Никола Јокић. Мислим да ће сутрашња утакмица да буде физички изузетно захтевна, Литванци годинама граде стил који им је дао резултате, играју физички. После тога идемо у Литванију. Мислим да имају апсолутно најбоље навијаче који прате кошаркашки тим, они праве бренд од тога, тако да мислим да нас чека лепа атмосфера у Литванији. Прикључење Гудурића и Богдановића траје, ту ће бити потребно времена да се прикључе. Као што знате Аврамовић, Јовановић и Тодоровић су отпали са списка. Хвала им на свему, желим им срећу, одрадили су сјајан посао.

За овај спектакл до сада је продато 11.000 улазница…

-Јако ме радује што смо у Београду, што је толико карата отишло, сигуран сам да ће бити још више продатих карата. Потрудићемо се да што више напунимо Арену. То момцима значи и они схватају колико им то помаже, поготово у припремном периоду, па и на самом такмичењу. Припреме су толико захтевне да више не постоји појам пријатељска утакмица. Постоји припремна, али не пријатељска. Понос код свих је тако велики да сви желе да победе, па тако и ми. Ја имам мото да је свака следећа утакмица најважнија у каријери. На нама је да што пре изградимо ту карактеристику која нас је красила годинама, а то је физичка снажна игра у дуелу, „у месо“, да не бежимо од тога, да се не чувамо, јер не знамо другачије. Ту смо добили много уз наше стандардно кошаркашко знање и сарадњу. Не постоји себичност у игри… Из тога градимо нападачку филозофију, уз нашу стандардну одбрамбену, која нам је много тога дала.

Постоји ли додатни мотив против старог ривала Литваније?

-То су увек специфичне утакмице, не само против њих. Постоји много ривалстава, поготово међу европским утакмицама. Пре неколико година, ту је била Француска са којом смо често играли припремне утакмице, јер сам тада мислио да је физички најјача екипа, па смо искористили да подигнемо ниво атлетике и физике која је 2013. године освојила злато. Литванија историјски је школа СССР, једна школа кошарке која је увек имала избор фантастичних атлета. Тај начин рада смо осетили у полуфиналу 2015, када су нас победили у физичким дуелима и то је вероватно добра провера за све нас у овом тренутку, јер ће тачно да нам покаже шта нас чека. А све репрезентације које ће играти, сигурно ће први аспект бити физички и атлетски, па онда све остало. Тако је код свих репрезентација, барем оних који желе да освоје медаљу.

Селектор у Кину води свих 14 играча, а тим од 12 треба да пријави 48 сати пре прве утакмице.

 

Генерални секретар Томашевић о осигурању за Богдана

Генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Дејан Томашевић се у име Кошаркашког савеза Србије захвалио селектору Александру Ђорђевићу и свим играчима који су „одвојили још једно лето да буду са репрезентацијом, са циљем да направе што бољи резултат на Светском првенству у Кини“.

Томашевић је објаснио и ситуациују са осигурањем за Богдана Богдановића.

– ФИБА је пре две године преузела на себе терет осигурања НБА играча. Сви НБА играчи који играју за националне тимове, покривени су ФИБА осигурањем. Нажалост, осигуравајућа кућа која ради за НБА задржала је могућност да играчи који су релативно повређени, или су недавно оперисани, имају додатно осигурање. Богдан је прошле године имао једну операцију, па је КСС у септембру морао да плати додатно осигурање. КСС је у априлу успео да, за Богданов наступ у прозору квалификација, уз велику помоћ Зорана Радовића, Дивца и свих у Кингсима, осигурање које било 350.000 смањији на 103.000 и то је плаћено уз помоћ Триглава. Пошто се Богдановић у тој утакмици повредио, очекивали смо да ћемо поново морати да платимо додатно осигурање. Уз велику помоћ Зорана Радовића и Владе Дивца успели смо да осигурање смањимо са 355.000 долара на 140.000 евра, што је за нас велики издатак. Обратили смо се министарству спорта, Влади, држави и они су разумели значај Богдановог играња на Светском купу. Хвала председнику, Влади и министру спорта што су нам уплатили део новца који смо, уз део који смо имали, одмах пребацили осигуравајућој кући, па је Богдан покривен и нема проблема да заигра за Србију – рекао је Томашевић.