Мушка кадетска репрезентација Србије – играчи не старији од 16 година – без пораза је завршила ФИБА Челенџер у Новом Саду. Осим што је капитен Никола Топић на центру Велике дворане СПЦ „Војводина“ подигао победнички пехар, овај резултат значио је и пласман на Светско првенство играча до 17 година, следећег лета у Шпанији.

Из Новог Сада на СП је отишла и Словенија, као другопласирана екипа.

Драгољуб Аврамовић, селектор репрезентације Србије до 16 година, сумирао је урађено на турниру у Новом Саду, али и током самих припрема за ФИБА Челенџер.
– Било је сјајно! Од старта, када смо се окупили, наш циљ је био да пробамо да освојимо овај турнир и да забележимо све победе. Момци су стварно дали свој максимум, као и сви чланови стручног штаба. Стварно смо презадовољни. Имали смо неке чудне ситуације, да се један, двојица, тројица, четворица, петорица играча повреде. Али, су сви стварно дали свој максимум. Захвалио бих се свим играчима, њиховим породицама, клубовима, Савезу… Свима који су учествовали у овом успеху.

Аврамовић је кандидате за репрезентацију окупио још 4. јула и заједно су провели тачно 48 дана. Током такмичења није причао о томе како су припреме због повреда раније завршила тројица репрезентативаца – Огњен Радошић, Ђорђе Ћурчић и Павле Николић – како се већ у првом колу повредио капитен Никола Топић, који до краја није играо, али је све време био уз тим. Сви у екипи били су фокусирани на рад, како би жељене циљеве, и поред свега, испунили.
– Мислим да су сви момци током овог периода напредовали. Сви ми грешимо, али такође мислим да бисмо ми који радимо у млађим категорија, сви заједно,  требало да мало поведемо рачуна, да будемо мало озбиљнији у свом раду. Мислим да су неки играчи одиграли и ван својих очекивања.

Никога од играча није желео да издваја.
– Сви су били супер, сви су напредовали.  

О конкуренцији на ФИБА Челенџеру, Аврамовић је рекао:
– Био је јако специфичан турнир, зато што смо били највиша екипа . Наша просечна висина била је преко два метра, остале екипе су биле између 190-192. Нашем тиму је било јако тешко да игра. Али, баш сам задовољан. Стварно сам задовољан.   

Следеће такмичење ове генерације је Светско првенство играча до 17 година, следећег лета у шпанским градовима Ла Нусији и Аликантеу. У овом тренутку тешко је говорити о томе. Једно је ипак јасно. И то је, закуључјући ову причу, рекао Аврамовић:
– Ко нема амбиције да буде најбољи, не треба да се бави спортом.