Србија У18 – Холандија У18 72:49 (12:22, 14:12, 21:6, 25:9)

Женска У18 репрезентација Србије пласирала се у полуфинале Европског првенства „Б“ дивизије у Софији, пошто је у четвртфиналу победила Холандију. Следећи ривал нашег тима бића селекција Португалије, сутра од 17,15 часова. У другом полуфиналу играју Словенија и Словачка.

До свега тога наше девојке су дошле сјајном игром у другом полувремену, када су одиграле скоро савршену одбрану и потпуно из ритма избациле врло неугодну Холандију. На тај начин су окренуле минус десет, на крају дошле чак и до убедљиве победе.

Али, није добро кренуло. Три и по минута пре краја прве четвртине, Дуња Зечевић је погодила једно слободно бацање за 8:7. Али, до краја овог дела игре наше девојке су убациле још само четири поена, а Холандија 15 – чак четири тројке – и захваљујићи добром шуту одлепила се на двоцифрену разлику.

На другој страни, наше репрезентативке није тако добро служио шут за три поена, али успеле су да повежу редове, па и да до краја првог полувремена остану у игри.

По повратку из свлачионице, дуго се чекало на поене било које екипе. Прве су погодиле Холанђанке и поново повеле 10 разлике – 26:36. Уследила је реакција нашег тима који се спустио у чврст став. Наше девојке су толико биле агресивне у одбрани да је у појединим тренуцима деловало како буквално „отимају” лопту из руку ривалкама. Севнула је серија 10:0, за поравнање – 36:36, да би на три минута пре краја трећег периода наш тим после дуго времена поново повео – 38:37.

Биле су наше девојке све сигурније, самопоуздање су градиле из сјајне дефанзиве, а морал им је додатно подигла сјајна тројка коју је из велике даљине на истеку 30. минута погодила Сара Васиљевић, а после које је наш тим отишао на плус 7 (47:40).

Иако се ситуација на терену већ тада потпуно окренула,  наше девојке нису одустајале од игре која им је донела велики преокрет. Инсистирале су на великој борбености, да би тројком Ане Милановић отишле и на плус 14 (56:42), половином последњег периода.

Тада је било јасно да ће Србија играти у полуфиналу Европског првенства „Б“ дивизије у Софији. Тим који води тренер Милан Видосављевић је до краја успео да остане фокусиран и сигурно је ишао као победи.

Са 15 поена стрелце је предводила Сара Васиљевић, Марија Авлијаш је убацила 14, уз 6 скокова, Ана Милановић и Дуња Зечевић стале на 11.

Комплетну статистику можетет видети овде.

Photo by FIBA