Португалија У18 – Србија У18 62:55 (13:17, 13:15, 16:15, 20:8)

Женска У18 репрезентација Србије није успела да се пласира у финале Европског првенства „Б” дивизије у Софији, пошто је у полуфиналу изгубила од селекције Португалије. У борби за треће место – које такође може да значи повратак у „А” дивизију – наш тим ће играти против пораженог из дуела Словеније и Словачке.

Али, како је утакмица текла није деловало да ће имати овакав крај. Више од 30 минута наше девојке су биле те које се питају на терену, њихова предност је више пута била и двоцифрена. Последњи пут три минута пре краја трећег – 32:42. Међутим, то није било довољно за победу. Португалија је боље одиграла одлучујући период и славила победу.

Наше девојке су сјајно почеле, рано повеле 7:1, потом успеле да одоле свим налетима Португалије која је у неколико наврата током првог периода успела да приђе на три разлике, али не и да озбиљније угрози нашу предност.

Најозбиљнија претња десила се три и по минута пре краја првог полувремена Португалија је пришла на 20:22, тада је налет ривалки тројком је пресекла Сара Васиљевић – 20:25 и наш тим је поново ухватио свој ритам, па и до краја првог полувремена успео да задржи дистанцу.

Доста конкретније наше девојке биле су и по повратку из свлачионица, три минута пре краја трећег периода њихова предност је била двоцифрена. Тих  32:42. Међутим, то није значило и крај утакмице. Селектор Милан Видосављевић је ускоро морао да реагује и минутом одмора да би отклионио прву назнаку опасности. Што јесте била мини серија којом је Португалија пришла на 38:42. Новом тројком, овог пута Јоване Спасовски, наш тим је одбио и тај налет ривалки – 38:45, али је пред последњи мали одмор утакмица и даље била отворена – 42:47.

Одолевале су наше девојке налетима ривалки још дуже време. Али је на три минута и 48 секунди пре краја резултат био поравнат – 53:53, да би пред последњих минут и 37 секунди наш тим био у заостатку од четири поена – 53:57.

Покушале су наше девојке да шутем за три ухвате прикључак, али прво Сара Васиљевић, а онда и Милица Ђокић нису биле прецизне. У борби под кошем свирана је „мртва лопта“ и припала је Португалији која је са линије пенала увећала предност. Пред последње 24 секунде наш тим је био у великом проблему. А како после тајм-аута нисмо погодили за три, повратак је постао немогућа мисија. Португалија је са пенала оверила победу и пласман у финале.

Са 13 поена, Ивона Миљанић је била најефикаснија, Дуња Зечевић је додлаа 10, уз 12 скокова.

Комплетну статистику можете видети овде.

Photo by FIBA