Kошаркашка репрезентација Србије од понедељка улази у завршну фазу припрема за Светски шампионат који ће се крајем септембра одиграти у Сиднеју.

– Дуго лето за нас још увек траје. У репрезентативном ритму смо од средине маја са краћим паузама. Акценат је био на млађим кошаркашицама, које су имале прилику да ме убеде да могу да рачунам најозбиљније на њих, али исто тако и да их уведемо и привикнемо на мој систем рада у репрезентацији. Сада нам предстоји фино „штеловање“ и рад на детаљима. Покушаћемо на најбољим могући начин да искористимо сваки тренутак у наредних месец дана, како би се припремиле за сва предвиђена, али и непредвиђена искушења у Аустралији – рекла је Марина Маљковић.

Екипа ће боравити у Kраун Плази и тренирати у Хали Визура Тошин бунар до четвртка, када следи краћи одлазак у Белгију, где ће се одиграти две пријатељске утакмице са домаћином. Kрај августа је планиран за традиционалне висинске припреме на Златибору, да би од 1. септембра тим поново био у Београду. Полазак на Светско првенство заказан је за 12. септембар, преко Истанбула у коме ће српска репрезентација обавити последње припреме пред пут у Аустралију. Селекторка ће у овој фази на располагању имати 20 играчица: Ивон Андерсон, Анђела Дугалић, Мина Ђорђевић, Kатарина Зец, Маша Јанковић, Марта Јовановић, Невена Јовановић, Александра Kатанић, Ивана Kатанић, Тина Kрајишник, Милица Матић, Јована Ногић, Ивана Раца, Невена Росић, Надија Смаилбеговић, Драгана Станковић, Kристина Топузовић, Теодора Турудић, Саша Чађо, Маја Шкорић.

– После Олимпијских игара у Токију сам нагласила да крећемо у нови циклус са жељом да изградимо нову шампионску генерацију. То дефинитивно није једноставан и краткорочан посао. Идемо корак по корак и градимо што јачи темељ, који треба дуго и стабилно да стоји. Зато нам је сваки минут који репрезентација проведе заједно злата вредан, јер радимо на уигравању, на упознавању, на заједништву. Радимо на ситним детаљима, који често знају у одлучујућим тренуцима шампионских утакмица да пресуде у нашу корист. Почели смо да пишемо ново поглавље наше женске репрезентативне кошарке, колико ће бити успешно, зависи искључиво од количине и квалитета рада на сваком тренингу – закључила је Марина Маљковић.

Србија у Аустралију путује као европски шампион, који је пласман на Светско првенство изборио почетком године на квалификационом турниру у Београду. Светско првенство игра се од 22. септембра до 1. октобра. Србија је у групи Б са Француском, Јапаном, Малијем, Kанадом и домаћином Аустралијом. У групи А су Белгија, Kина, САД, Kореја, Порторико и Босна и Херцеговина. У четвртфинале пласираће се по четири најбоља тима из обе групе. Утакмице ће се играти у Сиднеј Супердоуму и у Олимпијском парку.