Женска кадетска репрезентација Србије – играчице не старије од 16 година – отпутовала је у Сан Фернандо, где ће од 9. до 14. августа учествовати на ФИБА Челенџеру. Заједно са нашим тимом у овом шпанском граду играће још: Шпанија, Мађарска, Литванија, Хрватска и Украјина.

Пред пут у Шпанију, селекторка Биљана Станковић одредила је тим који ће представљати Србију на овом турниру. То су: Марија Авлијаш, Милица Ђокић, Јована Јевтовић, Јелена Јанковић, Јелена Лазаревић, Тара Дацић, Миња Аранђеловић, Јована Поповић, Анђела Цолић, Катарина Кнежевић, Ана Милановић и Јана Весић.

– Имали смо пет мини циклуса где сам могла да проверим заиста све играчице 2005. 2006. чак и 2007. годишта. Кроз припреме је прошло 40 игачица и изабрано је тренутно 12 најбољих које ће представљати Србију у Шпанији – објаснила је селекторка Биљана Станковић.

За разлику од ФИБА Челенџера осталих узрасних категорија, турнири за играчице и играче до 16 година имају такмичарски значај. Неће дати шампионе Европе, али хоће учеснике светских првенстава до 17 година, која су планирана за следеће лето. На СП иде пет европских селекција. Уз турнир у Сан Фернанду, квалификациони су и турнири Хелсинкију и Матосињосу, са којих ће по две најбоље екипе изборити пласман на Светско првенство, док ће са турнира на коме учествује наш тим на СП ићи само један тим, с обзиром да је у групи у Сан Фернанду и Мађарска, која је као домаћин предстојећег Светског првенства сигуран учесник.

Наш група је вероватно најјача, али ми немамо никакав притисак од Савеза да морамо да направимо неки велики резултат. Мађарска иде директно на СП, Шпанија је увек фаворит, Ливтанија има најбољу младу играчицу, која је недавно играла и на У18 Челенџеру, Хрватска никад није лака, ту је и Украјина… – каже селекторка Станковић.

Како је рекла, све то јесу чињенице, али не жели да их користи како некакво оправдање.
– Идемо тамо да се боримо, чак и за прво место. Девојчице су добро радиле свих ових дана. Сјајно је што уопште имамо шансу да играмо овог лета, да не буде пропала још једна година, а генерација је стварно добра. А добро је и да видимо где смо у односу на остале екипе. Иако је требало да играмо „Б“ дивизију, упали смо у групу са екипама које нису само из „А“ дивизије, већ су из њеног самог врха. Свеједно, идемо тамо да се боримо. Тако сам некада играла и на терену, а мислим да сам успела да пренесем тај став и на девојке. Све су биле сјајне. Волела бих да сам могла њих макар 15 да поведем.

Никаква предвиђања селекторка Станковић није могла да прави. Не само јер је ово прво такмичење ове генерације.
– Не знамо ништа. Годину и по дана се није играло. Нико никог не познаје. Нова је цела генерација. Нас видим као борбену екипу, која има шта да покаже. Желим да играмо агресивно, брзо… Имамо покретљиве бекове, добру центарску линију. Можемо да играмо пресинг по целом терену. Желим да играмо нову, модерну кошарку, са пуно трчања.

Осим што репрезентације нису имале званично такмичење скоро две године наша селекција чак ни током припрема овог лета није имала довољно пријатељских утакмица.
– Јако су нам недостајали припремни мечеви. Због целе ове ситуације нисмо нигде ишли. Играли смо са нашом У18 репрезентцијом, два меча са Египтом… И баш нам је то недостајало. Планирали смо пет или шест утакмица, али нисмо желели да ризикујемо, да се не би неко заразио. Желели смо да све будемо на окупу. Видећемо. Не знам шта нас чека. Нити било ко од нас то зна – поручила је селекторка Станковић

ФИБА Челенџер у Сан Фернанду

Прво коло (9. август)
14,30: Литванија – Хрватска
17,30: Србија – Мађарска
20,30: Украјина – Шпанија

Друго коло (10. август)
14,30: Мађарска – Литванија
17,30: Хрватска – Украјина
20,30: Шпанија – Србија

Треће коло (11. август)
14,30
: Украјина – Мађарска
17,30: Литванија – Србија
20,30: Хрватска – Шпанија

Четврто коло (13. август)
14,30: Србија – Украјина
17,30: Мађарска – Хрватска
20,30: Шпанија – Литванија

Пето коло (14. август)
14,30
: Хрватска – Србија
17,30: Украјина – Литванија
20,30: Мађарска – Шпанија