Женска репрезентација Србије до 20 година, отпутовала је у Шопрон где ће од 12. до 17. јула учествовати на ФИБА Челенџеру.

Пред пут на место где су претходних година наше млађе селекције имале много успеха, селектор Милош Павловић одредио је тим који ће представљати Србију на овом турниру. То су: Минела Меховић, Мона Зарић, Исидора Трипковић, Надија Смаилбеговић, Вишња Стефановић, Николија Јовановић, Надежда Недељков, Софија Радојчин, Марта Митровић, Марта Јовановић, Нина Самарџић и Марина Давинић.

У анализи припремног периода, селектор Павловић је рекао:
– Урађено је пуно. Имали смо доста проблема са селекцијом од самог почетка. Неке девојке су чак и престале да се баве кошарком, а неке због обавеза на колеџима нису могле да се одазову. Од старта је селекција била сужена.

То јесте био проблем, али Павловић је желео да истакне:
– Најбоље што имамо је дошло. Ја то тако гледам. Ко је ту и ко је спреман да да себе за репрезентацију – то је најбоља селекција. Видећемо како ће све ићи. И за мене је ово нова генерација. Због короне, нисмо имали та мини окупљања као претходних година. А чак и када бисмо се окупили, то је све било условљено, опет нису могле све да се одазову. Ипак морам да будем задовољан. Девојке се труде, одиграли смо четири утакмице. Две против Хрватске, где смо једну победили, док смо обе против Русије изгубили, али се видео напредак. Такође, види се и недостатак искуства и рутине. Видећемо.

Такмичење пред нама је ново за све. Уведено је као некаква „замена“ за европска првенства која су отаказана због нестабиле епидемиолошке ситуације у Европи. Игра се на добровољној бази, без великог такмичарског значаја. Србија се такмичи са: Мађарском, Шпанијом, Чешком, Израелом и Ирском.
– Одиграћемо пет утакмица за шест дана, са једним даном паузе. Распоред је тежак. Прво играмо са Шпанијом, па против Мађарске која је пре две године била финалиста јуниорског Европског првенства у Сарајеву, где је наша селекција испала у „Б” дивизију. Пуно смо радили и на психолошкој припреми тима, да убедимо девојке да вреде и да то што су тада испале у „Б” дивизију нема никакве везе, већ да морамо да покушамо на сваком мечу изађемо на терен са жељом победимо, а не да се бранимо и да мислимо да је немогуће – поручио је селектор Павловић.

Како је рекао, због целокупне ситуације није могуће правити процене.
– У целој овој ситуацији, стварно морам да будем задовољан. Важно ми је да изађемо на терен да дамо максимум, па ћемо да видимо за шта ће то бити довољно. У овом тренутку је све ово велика непознаница. Испадања нема, нема ни великог такмичарског значаја. С тим што ја као тренер захтевам да и тренинг има такмичарски смисао, а не утакмица. Можда можемо да будемо мало мирнији, без тензије. Али, то може само да буде неки квалитет више, да се у случају пораза не улази у драме. Али свакако ћемо у сваки меч излазити са идејом да победимо.

ФИБА Челенџери се играју по турнирском ситему, свако са сваким. Распоред Челенџера у Шопрону:

Прво коло (12. јул)
15,00:
Чешка – Израел
17,15: Србија – Шпанија
19,30: Ирска – Мађарска

Друго коло (13. јул)
15,00
: Шпанија – Чешка
17,50: Израел – Ирска
19,30: Мађарска – Србија

Треће коло (14. јул)
15,00: Ирска – Шпанија
17,15: Чешка – Србија
19,30: Ирска – Мађарска

Четврто коло (16. јул)
15,00
: Шпанија – Израел
17,15: Србија – Ирска
19,30: Мађарска – Чешка

Пето коло (17. јул)
15,00: Израел – Србија
17,15: Ирска – Чешка
19,30: Шпанија – Мађарска