ФИБА 3х3 је објавила жреб група за предстојеће највеће и најмасовније 3х3 континентално такмичење – ФИБА 3х3 Европско првенство у женској и мушкој категорији.

Домаћин завршног турнира биће аустријски Грац у периоду од 9. до 11. септембра, а аутоматски пласман на Европско првенство у женској категорији обезбедиле су репрезентације Аустрије (домаћин), Шпаније (прошлогодишњи победник), Немачке и Француске (на основу ФИБА 3х3 ранг листе Федерација), док су у мушкој конкуренцији сигурни учесници Аустрија (домаћин), Србија (бранилац титуле), Литванија, Летонија, Белгија и Холандија (све четири екипе на основу ФИБА 3х3 ранг листе).

Дакле, у женској конкуренцији кроз квалификације добиће се још осам учесника, док ће у мушкој још шест екипа кроз квалификације обезбедити пласман на Европско првенство.

Квалификације у обе категорија биће одржане у три европска града (Тел Авив, Констанца и Лимасол) првог викенда јуна (3. до 5. јун 2022. године). Женска 3х3 репрезентација Србије ће покушати да се пласира на Европско првенство кроз квалификациони турнир који ће бити одржан у Тел Авиву 3. и 4. јуна. Репрезентација Србије ће за противнике имати репрезентације Хрватске, Украјине и Словачке у оквиру групе Д.

У осталим групама квалификационог турнира у Израелу налазе се следеће екипе: група А – Холандија, Грчка и Португалија, група Б – Литванија, Швајцарска и Шведска, група Ц – Израел и Словенија. По две најбоље пласиране екипе из све четири групе пласираће се у четвртфинале, док ће екипе које буду победници полуфиналних мечева бити директни путници на ФИБА 3х3 Европско првенство, а поражени у полуфиналу ће се у директном дуелу борити за још једну сигурну “карту” за финални турнир у Грацу. Такође, и боља четвртопласирана екипа са женских квалификационих турира у Константи и Тел Авиву (када се упореди учинак четвртопласираних екипа на оба турнира) обезбедиће пласман у Грац.