Женска У16 репрезентација Србије отпутовала је у Подгорицу где ће од 18. до 27. августа учествовати на Европском првенству Б дивизије.

Пред пут на Евробаскет, селекторка Биљана Станковић одредила је тим који ће представљати Србију на овом такмичењу. То су следеће играчице: Јана Весић, Миња Аранђеловић, Имана Ћосовић, Ана Јованов, Мина Ђурђевић, Лана Марић, Јована Поповић, Теодора Симончевић, Иванка Ивановић, Јана Мбомбо Нјоја, Лана Брењо и Ана Лазаревиц.

Уз селекторку Биљану Станковић, у стручном штабу још су асистенти: Весна Џувер и Милан Милановић, физиотерапеут Лука Јојић, стручни сарадник Зоран Тир и тим менаџер Душан Којић.

Иза нашег тима је више седмица доброг рада, што је нагласила и селекторка Станковић.
– Ако изузмемо две несреће на почетку, када смо остали без две девојке које смо планирали да буду у 12, припреме су протекле сјајано. Урадили смо још једне мини припреме у Крагујевцу, где су искочиле нове девојке, од њих четири две су избориле место у 12. То значи да има деце, да има талента. Ова генерација је сасвим посебна, нема комплимента које деца нису добила где год смо били, како за понашање и рад на терену, тако и ван терена. Стварно се максимално радило и на пријатељским утакмицама бацале су се за сваку лопту. Нисмо имали ниједан кикс. А што је најважније, све су здраве, нико се није повредио. Тренутно 12 најбољих иде на Европско првенство.

Наше девојке су на Европско првенство отишле непоражене. Међутим, Станковићева додаје:
– Играли смо шест пријатељских утакмица и лепо је што смо добиле све. Али све је поптуно другачије када се оде на Првенство, када се упале она светла, када је дворана пуна… Има ту доста добрих екипа. Али, понаваљам, јако је незахвално у овом узрасту било шта прогнозирати. На самом такмичењу видећемо како стоје ствари.

На турниру у Подгорици наш тим ће бити у групи са селекцијама Холандије, Северне Македоније, Босне и Херцеговине и Ирске. Стартујемо у четвртак, 18. августа, против Северне Македоније у 21 час. Две екипе из свих група избориће пласман у четвртфинале. Наша група се укршта са Б групом, где су: Црна Гора, Бугарска, Норвешка и Турска. Пласман у „А” дивизију директно ће изборити финалисти.

О очекивањима на турниру, селекторка је рекла:
– Да будемо реални, тешко је било шта прогнозирати, посебно у овом узрасту. А посебно јер се две године ништа није играло, нико се и не познаје. Али, што се мене лично тиче, а сигурна сам да то говорим и у име свих девојака, ми ћемо да ти све од себе да се боримо за грб који носимо на дресу. Играћемо најбоље што можемо. Да ли ће то бити довољно, видећемо. Обећање је само да ћемо „погинути“ за сваку лопту. То се видело и на припремним утакмицама. Сви смо спремни да дамо задњи атом снаге. Немамо притисак од КСС да морамо да нешто велико урадимо. Али, ако смо већ овако напорно и добро радили током припрема, желимо да идемо до краја. Ја сам таква особа, таква сам била и као играчица. Пробаћемо да дамо све од себе. Најбитније је да деца буду здрава. Ако то што урадимо буде било довољно, одлично. Ако не, идемо даље. То је спорт.

За крај, селекторка је желела да нагласи:
– КСС је све учинио све да имамо најбоље услове и овом приликом се захваљујем на томе.

А група
Холандија
Северна Македонија
Босна и Херцеговина
Ирска
Србија

Прво коло (18. август)
16,30: Ирска – Босна и Херцеговина
21,00: Северна Македонија – Србија

Друго коло (19. август)
16,30: Холандија – Ирска
18,45: Босна и Херцеговина – Северна Македонија

Треће коло (20. август)
14,15: Србија – Босна и Херцеговина
18,45: Северна Македонија – Холандија

Четврто коло (22. август)
16,30: Холандија – Србија
21,00: Ирска – Северна Македонија

Пето коло (23. август)
18,45: Србија – Ирска
21,00: Босна и Херцеговина – Холандија