Од понедељка 23. новембра, кошаркашка репрезентација Србије се налази у Финској где ће 28. и 30. новембра играти против Швајцарске, односно Финске, у оквиру квалификација за одлазак на Европско првенство 2022. године. Због добро познате ситуације са пандемијом вируса Ковид-19, наш национални тим се окупио у “балону” у Финској, где ће бити све до завршетка квалификационих мечева. У среду поподне, селектор Игор Кокошков и капитен Алекса Аврамовић, одржали су путем „Зум“ апликације конференцију за медије.

Нови капитен репрезентације Србије Аврамовић је том приликом изјавио:

– Пре два дана је дошао велики број играча – деветорица, после су се актери дербија прикључили, само ће Симоновић накнадно доћи. Већ смо одрадили три тренинга, било је доста информација за два-три тренинга у тој брзини, али смо са временом у шкрипцу, па морамо да памтимо више података за Финску и Швајцарску. Спремни ћемо дочекати утакмицу, иако има мало времена. За Србију ћемо све да урадимо, да донесемо победе у ове две утакмице.

О новој улози, Алекса Аврамовић је рекао:

– Осећам се јако почаствовано што ћу у овом прозору бити капитен. Мотивација никада није довођена у питање, то је најсветлије и најпоносније за мене или било ког играча. Знамо шта нам је циљ, дошли смо овде да покупимо две победе, да играмо чврсто, покажемо да смо једна од најбољих селекција на свету и оправдамо улогу фаворита.

Селектор Игор Кокошков је о предстојећем квалификационом прозору рекао:

– Нажалост, живимо у времену вируса, нисмо се окупили у Београду, нисмо имали прилику да се видимо са представницима медија лицем у лице. Очекујемо Симоновића у петак, остали момци су ту… Одрадили смо три тренинга и идемо корак по корак. Проблем јесте време, овај вид такмичења је нешто ново. Ово је пионирски подухват ФИБА, закључани смо у хотелу, сваки од четири тима је на свом спрату, у бољем квалитетном облику „затвора“ смо, али знамо зашто смо овде. Дошли смо да репрезентујемо своју земљу. Јесте ово изазов… Изазов са аспекта да Швајцарска и Финска имају тим на окупу у истом саставу у свим утакмицама, било на великим такмичењима или у квалификацијама, они увек наступају са истим саставом. За нас много нових имена, много нових информација, они су са аспекта уиграности испред нас, aли мотиви нам не недостају, дошли смо да победимо утакмице и тако ћемо се понашати.

О првом ривалу, репрезентацији Швајцарске, селектор Кокошков каже:

– Знамо о њима доста из прозора које су одиграли раније. Имају доста играча са простора Балкана, играју југословенску кошарку. Нисмо имали времена за неку дубљу анализу, први пут ћемо погледати видео и проћи кроз њихов персонел и скаутинг вечерас. Они заслужују респект, у Грузији су изгубили у продужетку, имају довољно да одиграју квалитетан меч. Њихов квалитет је што играју дуго заједно, у ритму су, самопоуздању, постоји континуитет рада… Ту су испред нас, али ми ћемо у другим сегментима покушати да доминирамо и да одиграмо добру утакмицу. Вредни су респекта, играју дуго заједно и као тим функционишу јако добро – закључује селектор Игор Кокошков.