Женска репрезентација Србије, летом из Београда, преко Истанбула, креће за Токио, где ће од 26. јула до 8. августа учествовати на Олимпијским играма.

Пред пут у Јапан селекторка Марина Маљковић одлучила је који 12 ће бранити боје Србије у Земљи излазећег сунца. У односу на тим који је недавно освојио злато на Европском првенству у Валенсији, направила је једну измену – уместо Маше Јанковић, у тим се вратила Драгана Станковић.

Тако да тим Србије за Олимпијске игре у Токију чине: Соња Васић, Саша Чађо, Невена Јовановић, Јелена Брукс, Дајана Бутулија, Александра Црвендакић, Ивон Андерсон, Драгана Станковић, Ана Дабовић, Маја Шкорић, Анђела Дугалић и Тина Крајишник.

На конференцији за медије уприличеној на аеродрому Никола Тесла, пред полазак репрезентације у Токио, Марина Маљковић је рекла:
– Драго ми је што толико вас дошло да нас испрати. Јер ми смо група која увек воли да ради у миру, да идемо корак по корак. Без паузе смо, али ми Срби смо нација која уме да се снађе и да реагује на све врсте притиска и да пронађе најбоље могуће решење. Морам да напоменем и велико задовољство што смо део ове породице, сви смо један тим. 

Јелена Брукс, капитен Србије, изнела је своја очекивања од Олимпијских игара у Токију.
– Драго ми је што сте ту, што сте дошли да нас испратите. То нам даје додатну енергију. Жао ми је уопште поредити Игре у Рију и сада ове у Токију. Биће тотално другачије. Можда за саме спортисте не толико занимљиве, од онога шта се од Олимпијског села очекује, где је увек пуно спортиста. И онога што смо ми радили у Рију, што нам је слекторка у пар наврата и замерила тада. Али, ово је нешто сасвим друго и на то морамо да будемо спремни. Олимпијски комитет нас је спремио на све то и знамо шта нас чека. Спремне смо. Имале смо мало времена након Европског првенства да се одморимо и припремимо. Али, верујем да смо спремне. Као и на свако првенство до сада, идемо корак по корак. Надамо се да ћемо, када се све ово заврши, са осмехом на лицу да се вратимо у Србију.

Соња Васић, једна најбољих играчица Србије, је потсетила на неке потешкоће са којима се наш тим између два такмичења суочио.
– Дефинитивно је да ће ове Игре бити доста другачије од оних у Рију. Али, искрено, ми одлазимо тамо са називом европског првака. Тако да, дефинитивно, то говори да ми први имамо велике амбиције. Било како да други то виде, ми увек идемо да са поносом представљамо своју земљу и да дамо све од себе. До сада је то обично доносило добре резултате. Надамо се да ће бити тако и сада. Јесте било доста препрека на путу после Европског првенства, које нисмо очекивали. Али имам осећај да смо ми екипа која када наизлази на изазове, на неке предрасуде од других људи, тада уме још више да се скупи и да се издигне изнад свега тога. Ја верујем у овај тим, у сваку од нас. Сматрам да имамо ту предност, да стојимо једна иза друге. Надам се да на крају, ако ништа друго, увек можемо да изађемо уздигнутих глава и да ће тако бити и сада.

Соња ће на отварању Игара у Токију, заједно са капитеном ватерополиста Филипом Филиповићем, носити заставу Србије.
– За мене је искрено огромна част, прво што сам уопште део олимпијске породице, а после што ме ико уопште разматрао за ово. Јер – од толико представница нашег женског спорта, изабрати мене, је невероватно. Мислим да је то огромна одговорност и надам се да ћу је испунити на прави начин. За почетак, заиста ми је значајно што сам уопште део овог тима, што идем на Олимпијаду. Кад прођеш неке ствари, онда видиш из неког другог угла све то. Надам се да ће заставе на отварању виорити високо и да ћемо Филип и ја то изнети како треба, као што су и сви други пре нас.

Ана Дабовић, плејмејкер Србије, кратко је поручила:
– Могу да кажем да смо стварно дале сто посто од почетка припрема, од почетка лета и тако ћемо сигурно радити и на свакој утакмици. Надам се да ће нам то донети резултате.

Једна од дебитанткиња на Олимпијским играма је Ивон Андерсон.
– Сјајан је осећај. Веома сам узбуђена и почаствована што сам део овог тима. Нестрпљива сам да дођемо у Токио, да Игре почну. Радили смо веома напорно током лета. Али, само то што имам могућност да будем део нечег оваквог, је испуњење снова.

Србија ће на Олимпијским играма у Токију бити у А групи са селекцијама Канаде, Шпаније и Кореје. Први меч игра 26. јула против Канађанки.

Према систему такмичења, у четвртфинале ће се пласирати по две најбоље екипе из свих група, као и две најбоље трећепласиране. Парове четвртфинала одлучиће жреб, 2. јула.