ЛЕТОНИЈА – СРБИЈА 66:59 (13:12, 12:19, 21:7, 20:21)

Сениорска репрезентација Србије поражена је против Летоније у Риги у првом мечу трећег „прозора“ квалификација за Светско првенство 2023. године резултатом 66:59. Последњи меч прве рунде квалификација за СП 2023. Србија игра у недељу 3. јула од 21.00 сат у нишком „Чаиру“ против Белгије, а победа јој је потребна да би пренела што бољи скор у другу фазу такмичења где ће, заједно са Летонијом и Белгијом, формирати нову групу са Грчком, Турском и Великом Британијом.

Летонци су боље отворили меч, повели 7:3, али се наш тим брзо прибрао. После тврде прве четвртине, домаћин је водио 13:12.

Смењивале су се екипе у минималном вођству на старту друге деонице, да би Јарамаз тројком, па Аврамовић са линије пенала први пут „плус четири“ у 14. минуту – 20:16. Уследила је мини серија Летоније 7:0 за 23:20, коју је тројком прекинуо Аврамовић. Серијом 9:2 Србија је поново повела 29:25, а главобољу је задала повреда Јагодића-Куриџе у 20. минуту, због које је морао ван терена.

После два минута без поена оба тима, Дангубић је погодио тројку за 34:25. Куруц је узвратио истом мером за прве поене Летоније после четири минута, а онда су везали још четири и потпуно се вратили у меч – 32:34. Куруц је у 27. минуту поново погодио за три и опет је домаћин био у предности – 37:35. Наставио је Куруц да погађа, наши момци су имали проблема са реализацијом, па је у 29. минуту Летонија имала значајних 44:37, а на последњем одмору 46:38.

Отворио је Бертанс последњу четвртину тројком и донео свом тиму највећих „плус 11“ (49:38). Није ишло нашима у нападу, Летонија је подигла на 51:38, смањио је Ристић, па Давидовац на 41:51. Ипак, нису домаћи попуштали, били су сигурни у реализацији, па су у 35. минуту подигли на огромних 57:41. Све је ишло од руке Летонцима, па су на крају рутински привели меч крају у своју корист.

Комплетну статистику можете видети овде

https://www.fiba.basketball/basketballworldcup/2023/european-qualifiers/game/3006/Latvia-Serbia#tab=boxscore

Табелу А групе можете видети овде

https://www.fiba.basketball/basketballworldcup/2023/european-qualifiers/groups

#Уз нашу репрезентацију у Риги су били председник КСС Предраг Даниловић, генерални секретар Златко Болић и потпредседник за мушку кошарку Ненад Крстић.

ИЗЈАВЕ

Вања Маринковић

– Играли смо два различита полувремена. У првом смо имали контролу над њиховом игром, у другом смо почели веома лоше, са доста изгубљених лопти, лошим нападом, и тако је било до самог краја. То је разлог зашто смо губили. На крају смо успели да се вратимо и да изгубимо само са седам разлике. Али то је кошарка, чека нас утакмица за два дана, против Белгије у Нишу. И то је то.

Светислав Пешић, селектор Србије

– Честитке Летонији, посебно на другом полувремену. Поновићу шта је Вања рекао, одиграли смо два различита полувремена. У првих 20 минута контролисали смо игру. Урадили смо све што смо желели, у одбрани и нападу. Имали смо само један проблем, то је офанзивни скок Летоније. У другом полувремену смо почели да играмо другу кошарку. Као да смо желели да победимо утакмицу одмах. Били смо без нестрпљиви, без дисциплине у нападу. Нисмо играли као што смо желели. То је разлог што смо изгубили утакмицу, што смо прво изгубили ритам утакмице. Али, Летонија има много талента. Посебно у спољној линији. Иако су наши бекови урадили веома добар посао на Ламушсу, Бертансу… Посебно у другом полувремену нисмо контролисали унутрашњу игру Летоније. Имали смо мало физичких проблема. Ако ниси у доброј физичкој форми, ни концентрација није на нивоу на коме треба да буде… Много смо уложили у одбрану. Имали смо 35 скокова, Летонија 41. То није велика разлика, али наша унутрашња игра, посебно у трећем периоду није била на нивоу који нам је био потребан да бисмо контролисали не само скок, већ целу унутрашњу игру. Знали смо да су летонски играчи на унутрашњим позицијама веома агресивни, као Роналдс Шмитс, као Бразулис… Сви њихови играчи на позицијама четири и пет су сјајни на скоку. Посебно офанзивном. Летонија је тим чија игра доста зависи од играча са спољних позиција. Знали смо да морамо да контролишемо шут за три поена и после тога да видимо како да контролишемо офанзивни скок. Од почетка утакмице то није било на нивоу који нам је био потребан. Не волим да причам много о Летонији, ипак сам ја тренер Србије. И мислим да смо изгубили контролу утакмице у нападу. Летонија је играла од првог минута агресивно, притискала је лопту. Али, очекивали смо то. Није нас то изненадило. У првих 20 минута смо показали да можемо да контролишемо утакмицу, са добрим решењима у нападу, са дисциплином, продорима… Веома је тешко за мене. ово је нови тим, само седам дана смо заједно, различити играчи, неки који нису играли квалификације до сада, потребно је време. Са друге стране, Летонија дуго игра заједно. У сваком тренутку знају шта желе да играју.