Летонија, Кипар и Финска биће домаћини Европског првенства за сениоре у септембру 2025. године, одлучио је Борд ФИБА Европа на састанку у Минхену! Такмичење по групама одржаће се у ове три државе, док ће се завршница, односно елиминационе рунде, играти у Летонији.

Седницом Борда који је донео ову одлуку председавао је председник ФИБА Европа Тургај Демирел, уз присуство председника ФИБА Хаманеа Ниjанга, генералног секретара ФИБА Андреаса Загклиса и извршног директора ФИБА Европа Камила Новака, као и представника федерација држава које су добиле домаћинство Европског шампионата 2025.

Овом приликом, челници ФИБА Европа разговарали су и о тренутној ситуацији у Украјини и о томе како рат утиче на спорт, а посебно на кошарку.

Као чин солидарности према Кошаркашком савезу Украјине, Борд ФИБА Европа је одлучио да до новембра 2022. настави разговоре са Украјином око евентуалног домаћинства четврте групе Евробаскета 2025. Истовремено, ФИБА Европа ће радити на алтернативном резервном плану.

Подсећамо да је пре неколико дана Централни борд ФИБА одлучио да ће женско Светско првенство од 2026. бројати 16 селекција, што је проширење за четири репрезентације у односу на систем такмичења по коме се до сада играло. Истовремено, усвојена је одлука да се за поменутих 16 места кроз квалификационе турнире боре 24 селекције које ће то право стицати кроз континенталне шампионате 2025. Ускоро ће бити отворен конкурс за домаћина Светског првенства 2026. године.