Међународна кошаркашка федерација званично је саопштила да женска сениорска репрезентација Нигерије неће учествовати на Светском првенству у Аустралији (22. септембар – 1. октобар 2022), а да ће место у Б групи у којој су Србија, Француска, Аустралија, Канада и Јапан заузети Мали.

„ФИБА је обавештена о одлуци председника Савезне Републике Нигерије да повуче Кошаркашки савез Нигерије (НББФ) из свих међународних кошаркашких такмичења и активности на период од две године.

У каснијим комуникацијама са НББФ, и упркос захтеву ФИБА, постало је јасно да упркос околностима створеним одлуком владе, НББФ није у могућности да потврди своје учешће на ФИБА Светском првенству у кошарци за жене 2022.

С обзиром на вишеструке строге рокове који се не могу одлагати како би се осигурала успешна организација великог међународног догађаја (процедуре за издавање визе, распореди, продаја карата, смештај, пријатељске утакмице, прелиминарни спискови, авионске карте, акредитације, итд.) и како би се заштитио интегритет такмичења, Извршни комитет ФИБА је одлучио следеће:

– Потврђено је повлачење Нигерије са ФИБА Светског првенства у кошарци за жене 2022.

– Мали, као следећи пласирани тим из групе Б квалификационог турнира за Светско првенство у кошарци ФИБА 2022. у Београду, позван је да учествује на Светском првенству у кошарци 2022.

ФИБА ће у догледно време објавити да ли ће бити других одлука у вези са учешћем НББФ у другим такмичењима ФИБА и евентуалних дисциплинских мера.“ – стоји у саопштењу ФИБА.