Мушка У18 репрезентација Србије отпутовала је данас у Измир, где ће од 30. јула до 7. августа учествовати на Европском првенству.

Два дана пре пута у Турску, селектор Владимир Ђокић одредио је тим који ће представљати Србију на Евробаскету. То су следећи играчи: Алекса Миленковић, Лука Андрић, Ђорђе Ћурчић, Илија Милијашевић, Филип Радаковић, Алекса Милошевић, Јован Ристић, Марко Шаренац, Алекса Човичковић, Лазар Ђоковић, Никола Ђапа и Матија Милошевић.

Осим селектора Ђокића, у стручном штабу су и асистенти: Михаило Шушић и Стеван Мијовић, кондициони тренер Александар Севић, физиотерапеут Милан Босић и тим менаџер Александар Смиљанић.

Наш тим је на окупу од 23. јуна. Први део припрема обавио је на Дивчибарама, прве утакмице одиграо у Београду, затим учествовао на турниру у Мадриду, да би завршни део припрема спровео у Вршцу, где је имао и генералну пробу против селекције Турске.

Сумирајући урађено током припрема, селектор Владимир Ђокић је истакао:
– Спровели смо све што смо замислили и са те стране смо сви задовољни. Последње две утакмице које смо одиграли у Вршцу биле су показатељ како ћемо играти и као ћемо изгледати на Европском првенству. Прву смо изгубили, другу победили и спремни, са пуно оптимизма и вером да ће све бити добро, путујемо на Европско првенство. Захвалио бих се Кошаркашком савезу Србије, председнику Даниловићу, потпредседнику Крстићу,  који су нам обезбедили стварно врхунске услове за рад. Где год смо били, све је било на изузетном нивоу.

У првој рунди такмичења, наши момци играће против вршњака из: Словеније, Грчке и Чешке. Затим укрштају са групом у којој су: Литванија, Хрватска, Италија и Црна Гора.
– У неким нашим размишљањима, прва утакмица је увек најважнија и наш фокус је тренутно на Словенији. Погледали смо неколигко њихових утакмица, анализирали, припремили смо се и очекујемо много од тог меча. Знамо да не решава ништа, али значи много. Упознати смо и са квалитетом осталих ривала, али о њима ћемо размишљати касније. Понављам, фокус је на првој утакмици. Надамо се да ћемо ту изгледати добро.

Европско првенство играча до 18 година је квалификационо за Светско првенство играча до 19 година које се игра следећег лета. Пет селекција из Измира избориће пласман на Мундобаскет. Причајући и циљу са којим је наш тим отпутовао у Измир, селектор Ђокић је подвукао:
– Играче мотивишемо да освојимо медаљу. Ако је могуће, и да то буде најсјајније одличје. Али, и све остале екипе желе исто, а ту заиста има много квалитетних репрезентација. Спремамо се да тамо будемо екипа ратника, која ће сваку утакмицу ићи да победи, па да видимо докле ћемо да догурамо. Било би лепо да иста ова екипа догодине учествује и на Светском првенству, учинићемо све да то и остваримо.

Иако је пре и током припрема У18 тим Србије био суочен са бројним проблемима, Ђокић их није помињао.
– Верујемо у ове момке, тако смо се фокусирали, тако смо дозирали тренинге и конципирали игру. Све смо у ходу решавали, и све текуће проблеме и неке озбиљније. Спремни смо, изговора нема, нити ико размишљам да ће нам било какав алби бити потребан.

Ц група
Србија
Чешка
Грчка
Словенија

Прво коло (30. јул)
12,45: Србија – Словенија
15,00: Чешка – Грчка

Друго коло (31. јул)
12,45: Словенија – Чешка
19,30: Грчка – Србија

Треће коло (1. август)
15,00: Грчка – Словенија
17,15: Србија – Чешка