Женска кошаркашка репрезентација Србије званичну одбрану титуле првака Европе почиње нареде недеље, када стартују квалификације за Европско првенство 2023. године у Израелу и Словенији. Наш тим налази се у групи са Бугарском и Хрватском, а у првом квалификационом прозору одиграће само једну утакмицу.

Србија ће се у недељу, 14. новембра од 18.00 часова састати са репрезентацијом Хрватске у Забоку.

Селекторка Србије Марина Маљковић за утакмицу против Хрватске на располагању ће имати 15 играчица: Сашу Чађо (Полковице), Ивон Андерсон (Венеција), Невену Јовановић (Шопрон), Тину Крајишник (Галатасарај), Драгану Станковић (УСК Праг), Александру Црвендакић (Лион), Катарину Зец (Араски), Јовану Ногић (Промете), Мину Ђорђевић (Будућност), Ивану Катанић (Кангарус баскет), Теодору Турудић (Ружомберок), Ивану Рацу (Сан Ђовани), Машу Јанковић (Црвена звезда), Софију Олић (Партизан) и Вишњу Стефановић (Арт баскет), које се у Београду окупљају у недељу 7. новембра у хотелу „Краун Плаза“, а тренираће у дворани „Визура Тошин бунар“ до наредне суботе, када ће кренути пут Хрватске.

До краја квалификација играће се још два прозора – у новембру 2022. и фебруару 2023. године, када Србију очекује двомеч са Бугарском, односно дуел са Хрватском у Србији.

Чак 38 репрезентација бори се за 14 места на Еуробаскету 2023. године, где ће се наћи поред домаћина Израела и Словеније. Пласман ће из квалификација обезбедити десет репрезентација победника група, као и још четири најбоље другопласиране екипе.