Репрезентација Србије је успешно завршила мечеве четвртог „прозора“ квалификација за Светско првенство 2023, пошто је у препуној „Штарк Арени“ победила Грчку, а затим и Турску у Истанбулу.

Два дана до почетка Европског првенства, а три до прве утакмице Србије на ЕП против Холандије (петак, 2. септембар у 21.00), селектор Светислав Пешић и кошаркаш Марко Гудурић одржали су конференцију за медије.

Наша репрезентација у Праг лети у четвртак 1. септембра у јутарњим часовима.

Први се новинарима обратио Гудурић:

– Очекивања репрезентације су увек највиша. Ми не бежимо од тога. Морам да кажем, као у сваком свом обраћању, да пожелим здравље екипи и надамо се најбољем. Што се тиче састава групе, то ће тренер детаљније да исприча. Као што је селектор рекао, треба да искористимо прву фазу да унапредимо нас и нашу игру, да сачувамо здравље. Знам противнике, играче и екипе, неугодни су ривали. Сви верујемо и мислимо да јесмо фаворити у групи. Нека буде да јесмо, али то је мање важно. Треба то тамо да покажемо да јесмо… Сјајна је атмосфера у тиму. Није да то само кажем, стварно је тако. Верујемо селектору, сви смо спремни да се жртвујемо једни за друге, тако је од првог дана. Знамо ко су лидери екипе, сви знамо шта нам је посао и то много значи.

Селектор Пешић је истакао да је најважније здравље и да их чека напоран шампионат где се практично игра сваки дан.

– Све се променило, корона је још присутна, велика, напорна сезона иза нас. За мене не, али за играче да. Поред свега имали смо и квалификације, тако да је то огроман напор. Врло је чудно да организатор, о томе сам раније причао, није повећао могућност да иде већи број играча. Игра се у четири државе, на крају се финални део игра у Берлину. Са наше стране гледишта, ми се још налазимо у процесу унапређења игре, разумевања. Морамо да побеђујемо да бисмо отишли у Берлин, што је наш циљ, мој циљ… Остале циљеве сте ви сами поставили, тако да ми не морамо да их поставимо. Кроз прву рунду „квалификација“ желимо да унапредимо своју игру, желимо да физички останемо у добром стању. То је први, краткорочни циљ.

Пешић је задовољан најважнијим сегментом игре против Турске…

– Одбрана коју смо ми показали, демонстрирали, то је вероватно то што ми желимо да играмо. Реакција на то што смо припремали је била и за мене изненађујућа, добра. Ми имамо таленат у нападу и ту нема никакве дилеме и дискусије. База свега је одбрана. Мени је драго што је реакција била изнад мојих очекивања, са аспекта наше тактичке припреме коју смо радили и коју радимо. Однос према индивидуалним задацима је добар. Али, видели смо да смо у трећој четвртини пали из разлога што нисмо задржали одбрану коју смо тражили, почели смо мало да филозофирамо у нападу. Било је притиска са њихове стране, а било је за очекивати да ће и они имати својих пет минута. Трећа четвртина дође као нова утакмица. Ми смо изашли на паркет да добијемо ту трећу четвртину, међутим било је притиска са њихове стране, одбране, неких одлука… Падова у игри ће бити, само је важно како реагујеш после пада… Све екипе долазе са великим мотивима и жељама да направе добар резултат. Ми ћемо се трудити да не буде негативних ствари. Важан ће бити опоравак после сваке утакмице, не само физички, већ и ментални. Морамо после сваке утакмице да напредујемо, то је могуће само ако играмо заједно. На турниру је све могуће, видимо да свако сваког може да добије. Ето, БиХ је добила Француску и можда је не би добила у серији, али на један меч је све могуће.

И то није све…

– Сви нас гледају кроз призму једног, другог, трећег МВП, да смо бивши светски, европски шампиони. То је велика ствар. Ми смо репрезентација која је на окупу укупно два месеца, није клупска сезона. Морамо да гледамо позитивне ствари и да поправљамо све што можемо. Све је могуће, ако желимо и ако имамо добру концентрацију. Имамо добре играче са искуством, а ако нам се укаже прави пут, прихватићемо га…

На питање да ли се размишљало да заједно на паркету играју Милутинов и Јокић, селектор је рекао:

– Размишљамо о свему, да играмо са три бека, са два центра… Никада не верујем у нешто што нисам тренирао, увек верујем да си увек у предности ако радиш своје ствари онако како си тренирао и ако си довео до неке перфекције. Да је неко друго време, а нажалост није, ми бисмо и са аспекта меч-ап ситуација размишљали. Желимо да збунимо противника, не сами себе, зато размишљамо шта бисмо из таквих ситуација добили, а шта изгубили… Можда за неку другу прилику, можда сада…

Представнике медија највише је интересовао коначан списак путника у Праг.

– У среду, након последњег тренинга, објавићемо списак. Ми немамо никакав притисак. Сви су ту, сви су кандидати. Сваки тренинг је важан, али може да буде и незгодан због евентуалних повреда. Сачекаћемо последњи тренинг, па онда. Мало се смирила ситуација са повредама, али напорно је првенство, мораћемо да видимо неке ствари… Што се тиче једног и другог Немање, били су добри, имали су тренинг, имаће данас и сутра, видећемо у каквом су стању, па ћемо да видимо – рекао је Пешић

Србија ће ЕП почети дуелом са Холандијом (петак 2. септембар 21.00 час). У суботу је ривал Чешка (3. септембар 17.30 часова), после дана одмора, 5. септембра играмо са Финском у 21.00 час, а дан касније са Ираелом опет у 21.00. Следи још један дана одмора, а у последњем колу групне фазе 8. септембра ривал ће бити Пољска од 21.00 час.