Селектор мушке репрезентације Србије, Светислав Пешић и директор нашег националног тима Драган Тарлаћ, вратили су се са путовања по Сједињеним Америчким Државама где су у оквиру својих редовних активности на одржавању контаката са кандидатима за репрезентацију Србије посетили наше играче који наступају у НБА лиги.

Редован контакт, посете и разговори са свим потенцијалним репрезентативцима представљају редовну праксу у циљу бољег узајамног разумевања и правовременог планирања активности српског националног тима током наредних квалификационих прозора, односно у склопу припрема за предстојеће Европско првенство које ће се играти у септембру.

Први изазов за кошаркашку репрезентацију Србије биће квалификационе утакмице за одлазак на Светско првенство 2023. које ће наш национални тим играти 30. јуна у Летонији против селекције Летоније, односно 3. јула у Србији против репрезентације Белгије.

Крајем августа следе прва два меча у другој фази квалификација за одлазак на Светско првенство када ће се три првопласиране екипе из наше групе А укрстити са три најбоље екипе из групе Б где се налазе Турска, Грчка, Белорусија и Велика Британија.

Одмах затим, наш тим очекује наступ на Европском првенству које се од 1. до 18. септембра игра у Чешкој, Грузији, Италији и Немачкој. “Орлови” се такмиче у групи Д чији ће се мечеви играти у Прагу, а први ривал нашем тиму биће селекција Холандије, 2. септембра. Остали противници Србије у групи Д су Пољска, Чешка, Израел и Финска.

По повратку из Америке, директор мушке сениорске репрезентације Србије, Драган Тарлаћ је изјавио:

-Посетом нашим играчима у САД настављамо контакте и разговоре са кандидатима за репрезентацију. Овај боравак у Америци је део наших редовних активности које ће се у данима пред нама наставити са играчима, како у земљи тако и у иностранству. Посетили смо прво младог Алексеја Покушевског у Оклахоми, били гости фамилије Јокић и провели неколико дана у Денверу, затим смо се у Атланти дружили са Богдановићем и Бјелицом, да бисмо боравак у САД завршили у Даласу са Бобаном Марјановићем. Остварили смо такође веома значајне контакте са њиховим тренерима и генералним менаџерима који ће нам бити од велике помоћи за све изазове који нас очекују у будућности, – поручио је Тарлаћ.

Селектор Светислав Пешић је истакао неколико важних ствари које је ова посета донела:

-Имали смо одличне разговоре са свим играчима и добили смо довољно информација како бисмо могли да после разговора са осталим кандидатима донесемо дефинитивну одлуку о плану припрема за јунски квалификациони прозор, затим прозор који нас очекује у августу и Европско првенство у септембру ове године. Не поставља се питање жеље свих играча да учествују у предстојећим репрезентативним акцијама. Иако је ово време завршетка регуларног дела лиге и почетак плеј-офа, врло је важно да већ сада дефинишемо план и програм припрема како би сви потенцијални кандидати после напорне сезоне могли да се припреме и организују. Акције које нас очекују су веома изазовне и потребно је да сви буду веома добро физички и ментално припремљени, – истакао је Пешић.