На свечаној церемонији синоћ у Мијеу, наш трофејни тренер Милан Цига Васојевић постхумно је примљен у ФИБА “Кући славних” у „Класи 2022“. Председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић и генерални секретар Златко Болић присуствовали су овој свечаности у “Патрик Бауман Кући кошарке” у друштву Бориса Васојевића, сина Милана Циге Васојевића, коме је председник ФИБА Хамане Нианг уручио специјалну плакету за пријем у „Кућу славних“.

Борис Васојевић се обратио бројним званицама пригодним говором.

– Пре свега, желим да се захвалим ФИБА на позиву да будем вечерас на овом фантастичном догађају и што је указала мом оцу највећу част и примила га међу великане који су оставили печат у развоју светске кошарке. Мој отац је живео за свој посао, што се видело кроз целу његову каријеру, како клупског тренера, тако и тренера репрезентације Југославије. Као тренер националног тима остваривао је велике победе и исписивао историју кошарке. Имао је велику енергију и љубав према својим екипама и кошарци уопште, а водио је репрезентацију до историјских победа које се памте и поштују и данас -златне, сребрне и бронзане медаље на Олимпијским играма, Светском и Европском првенству и Универзијади… Његова репрезентација окупљала је велика имена женске кошарке тог времена попут Анђелије Арбутине, Разије Мујановић, Данире Накић… Имао сам прилику да будем са оцем на многим великим интернационалним такмичењима и увек сам био поносан на његов рад. Верујем да он сам никад није био свестан величине успеха које је постигао, a још мање да ће његово име данас бити уписано у „Кућу славних“, где ће вечно живети са осталим легендама кошарке. Веома сам срећан што сам његов син и што могу вечерас да поделим ову привилегију са вама. На крају, желим да кажем да смо моја мајка и ја изузетно захвални за сву љубав коју нам је отац давао док је био са нама. Велика захвалност менаџменту ФИБА на указаној части, желим вам свима све најбоље… – завршио је Васојевић.

Милан Цига Васојевић је један од наших најбољих тренера свих времена. Са женском репрезентацијом Југославије освајао бронзану медаљу на Универзитетским играма 1983. у Едмонтону и златну медаљу 1987. у Загребу, бронзану и сребрну медаљу на Европским првенствима у Бањалуци 1980. и Кадизу 1987, као и бронзану и сребрну медаљу на Олимпијским играма 1980. у Москви и 1988. године у Сеулу. Био је селектор женске репрезентације од 1980. до 1989, а од 2006. године наш женски национални Куп носи његово име.

Милан Васојевић рођен је 27. децембра 1932. године у Београду. У клупској тренерској каријери водио је ЖКК Црвену звезду, БКК Раднички и италијански Италмецо из Барија. По завршетку тренерске каријере, 1995. је постао први директор КК Хемофарм из Вршца. Напустио нас је 24. децембра 1996. године.

Васојевић је седми тренер са простора бивше Југославије у ФИБА Кући славних. Пре њега су изабрани Александар Николић и Ранко Жеравица (2007), Мирко Новосел (2010), Душан Ивковић (2017), Богдан Тањевић (2019) и Светислав Пешић (2020). Међу бесмртнима су и петорица легендарних играча Радивој Кораћ, Дражен Далипагић (2007), Драган Кићановић, Владе Дивац (2010) и Зоран Славнић (2013), као и тројица пионира наше кошарке Борислав Станковић, Радомир Шапер и Небојша Поповић (2007).