Чланови мушке 3×3 репрезентације Србије, која је протеклог викенда тријумфовала на Светском првенству у Антверпену и тако пет пут постала шампион света, посетили су јуче „Кућу кошарке“.

Пре званичне конференције за медије, најбоље баскеташе на планети примио је председник КСС Предраг Даниловић, који им је, уз генералног секретара Златка Болића и потпредседника за мушку кошарку Ненада Крстића, честитао на историјском успеху.

На конференцији за медије, присутне је прво поздравио председник Предраг Даниловић.

– Веома сам срећан, мало пре смо причали да је од последњег пута када смо се овде срели брзо прошло време и тада сте ми рекли да сте „досадни“, а ја сам само рекао „да Бог да били још досаднији“. Ово је ваш велики успех, ја сам овде најмање битан, велике честитке са моје стране у име Савеза! Стварно сам поносан на све ово што сте урадили и надам се да ћемо врло брзо поново овде да се видимо… Уживајте у свему и још једном честитам! – рекао је Даниловић.

МВП Светског првенства и члан најбоље тројке СП Дејан Мајсторовић изнео је импресије из Антверпена.

– Захвалио бих се председнику КСС Даниловићу на честиткама… Одиграли смо још један јако добар турнир. Отишли смо у Белгију, као и увек, по најсјајније одличје, били смо као један, уложили смо пуно енергије и показали карактер у свим утакмицама. Мислим да смо имали много већу жељу од свих осталих да у Србију вратимо златну медаљу, коју смо пропустили на последњем Светском првенству. Можемо само да обећамо да ћемо да наставимо да радимо у истом ритму и да ћемо се потрудити да се и са следећих такмичења враћамо са медаљама. Имамо већ у септембру Европско првенство у Грацу, тако да се надамо да се после тога поново видимо на истом месту.

Мајсторовић је истакао преломне моменте на путу до светског трона.

– Да кренемо од првог дана, где смо ушли, не знам из ког разлога, мало слабије у прва два баскета против Новог Зеланда и Порторика. Губили смо оба баскета са четири-пет разлике, али је било јако битно за наше самопоуздање што смо се вратили и на крају победили у тим неизвесним мечевима. После тога бих издвојио четвртфинале са Летонијом, која нам је била највећи конкурент на Светском првенству, а десило се да морамо да играмо против њих већ у тој фази такмичења. То нам је била можда и најбитнија утакмица у Антверпену, одиграли смо јако добро, залсужено победили и после тога сам био убеђен да ћемо да освојимо злато.

Селектор Марко Ждеро је постао првак света и у новој улози.

– Хвала на свим честиткама које смо добили. Могу сада да причам и из ове перспективе, као селектор репрезентације, с обзиром на то да сам доносио медаље у Кошаркашки савез Србије и Србију и као играч… Из овог другог угла, веома ми је драго што смо, после Олимпијских игара прошле године и неке приче да ли је олимпијска бронза успех или није, успели да подмладимо састав и уђемо у нови олимпијски циклус који је почео златном медаљом на Европском првенству 2021. и сада са светским златом. Јако је битно да је екипа на окупу, репрезентација је састављена из два тима – Лимана и Уба, изузетно је добро што нам је КСС омогућио да доста времена проведемо заједно на припремама и да се уиграмо, што смо на крају и показали на Светском првенству у Антверпену – објаснио је Ждеро.