Ближи се пут наше женске сениорске репрезентације на Европско првенство у Валенсију, а екипа свакодневно пуном снагом ради у „Хали спортова Ранко Жеравица“.

Селектор Марина Маљковић истиче да је најпоноснија што је успела да од почетка припрема ради са 30 девојака…

– Њих 22 су и даље ту, с тим да имамо групу од 14 и од осам које тренирају у припреми за Токио, на исти начин смо радили и за Рио. Док ми будемо на ЕП, један тим од њих десет радиће непрестано да бисмо могли ми њима да се прикључимо после ЕП. Младе играчице које су и даље ту су Анђела Дугалић, Маша Јанковић, на тренинзима су и Ивана Раца и Јована Ногић, и још није одређен коначан списак од 12 или 14 (због Ковид протокола) које ће путовати на Европско првенство, то ћемо одлучити наредних дана.

Евробаскет ће се одржати од 17. до 27. јуна у Француској и Шпанији, а наше кошаркашице играће у Валенсији.

– Остало нам је још неколико дана до путовања на ЕП, све што се иначе радило и 2019. и пре на један начин, сад смо имале три дана у једном. Доста смо урадили, спремни смо, постоје одређени детаљи и у нападу и у одбрани за последњу недељу…

Србија ће на Евробаскету играти у Б групи против Италије, Црне Горе и Грчке.

– Француска је једва после продужетка добила Италију, била је изванредна утакамица. У тој утакмици смо све видели, Италија има нови тим са новим селектором. Црна Гора је добила БиХ два пута без најбољих играчица. Грчка је млад тим, борбен. Увек су специфичне утакмице Србије и Грчке. Никог не бих издвајала, али сигурно ће нам бити тешко против сваког. Биће изједначено такмичење више него претходних година, ако будемо играли нашу игру, ја верујем у овај тим. Ако мало искочимо, никог не можемо да добијемо.

Одмах после ЕП следе Олимпијске игре у Токију, од 23. јула до 8. aвгуста, први пут ће репрезентација имати два велика такмичења током једног лета.

– То је огроман проблем, нама су играчице са ситним повредама, Невена Јовановић и Ана Дабовић сада, јуче је то била и Александра Црвендакић, јер су буквално не без дана, него без сата одмора дошле у репрезентацију. Јовановић и Дабовић су право из финала француске лиге стигле на тренинг. То нам се никада није догодило, увек је пракса у женској кошраци да имају барем две недеље паузе после клупске сезоне. Зато нам је ово потпуно непознато и ствара проблеме, много би логичније било да је Европско првенство после Олимпијских игара, тако је и женској одбојци. Не волим да причам о Ковиду као проблему, али имамо додатно отежану ситуацију која се први пут дешава у кошарци. Изборили смо се и с тим, и после ЕП одмах крећемо припреме за Токио – закључила је селекторка Србије Марина Маљковић.