СРБИЈА – АУСТРАЛИЈА 78:71 (24:20, 14:20, 15:16, 25:15)

Женска сениорска репрезентација Србије савладала је у другом мечу на квалификационом турниру у Београду Аустралију и пласирала се на Светско првенство које се ове године одржава управо у Асутралији!

Наше најбоље кошаркашице до тријумфа су стигле после велике борбе захваљујући сјајној игри у самом финишу утакмице. Србија у недељу од 21.00 сат у последњем мечу квалификационог турнира за Светско првенство игра против Бразила, који је у неизвесном дуелу поражен од Кореје – 76:74, па су се Корејанке такође пласирале на СП.

Меч је почео прилично изједначено, а после тројке Чађо и поена Андерсон Србија је у 4. минуту повела 12:8. Ипак, демонстрирала је Аустралија свој квалитет, па се играло кош за кош, али је наш тим на први одмор отишао са 24:20.

Боље су биле Аустралијанке у другој деоници, лагано су стицале предност која је после шест минута игре била 37:30. Изабранице селекторке Марине Маљковић одговориле су серијом 6:0 и два минута пре полувремена пришле на поен мањка. На велики одмор, ривалке су отишле са два поена предности – 40:38.

Жестоко је кренула и трећа четвртина, поново је водила Аустралија, да би Андресон тројком у 26. минуту изједначила на 51:51. И даље је наша репрезентација јурила минус, додуше мали, није нас служио шут за три поена, па је Аустралија и на последњу паузу отишла у плусу – 56:53.

Велика борба се водила на старту четврте четвртине, Србија је имала проблема са реализацијом, па је противник после два минута игре повео 59:55. Још једном је погодила Андерсон, Мадген одговорила тројком, узвратила је Шкорић, па још једном Ивон са „2+1“ за предност нашег тима – 63:62, 4:45 пре краја. Ногић је фаулирана на шуту за тројку, била је сигурна два пута и донела 65:62. Одбранили смо још један напад, да би Чађо невероватном тројком подигла на 68:62 два и по минута пре краја. Поново смо се одбранили, дворана је прокључала, а Андерсон погодила на истеку напада за великих 70:62 на два минута пре последње сирене. Погодила је Толо уз фаул, па Виткомб за три и вратила Аустралију у игру 68:70. Поентирала је на другој страни Крајишник за два, фаулирана је 31 секунду пре краја и погодила једном за 73:68. Противник је затражио тајм-аут, после кога је Крајишник пресекла лопту и поново је фаулирана. Овог пута је оба пута била сигурна за огромних 75:68 на 29 секунди до краја. Погодила је Ален тројку и смањила на 71:75, али је и добила техничку грешку, па је Чађо подигла на 76:71. Још једном су наше девојке одбраниле напад, фаулирана је Андерсон која је 11 секунди пре краја погодила два пенала за коначних 78:71 и велико славље Србије због пласмана на Светско првенство!

Комплетну статистику можете видети овде

https://www.fiba.basketball/womensbasketballworldcup/2022/QT/Serbia/game/1202/Serbia-Australia#tab=boxscore

# Србија је у овом мечу била ослабљена изаостанком Дра­га­не Стан­ко­вић, која се по­вре­ди­ла у фи­ни­шу ме­ча про­тив Ју­жне Ко­ре­је. Иако је у пр­вом тре­нут­ку де­ло­ва­ло да је по­вре­да баш озбиљ­на, на срећу се испоста­ви­ло се да ни­је тако, али Драгана ни­је би­ла у са­ста­ву на другом мечу тур­ни­ра у Бе­о­гра­ду. На­рав­но, би­ла је уз са­и­гра­чи­це на клупи, али у „цивилу“.

# И овог пута су уз наше девојке били председник КСС Предраг Даниловић, потпредседница КСС за женску кошарку Ана Јоковић и генерални секретар КСС Златко Болић.

# Дуел Србије и Аустралије у „Хали спортова Ранко Жеравица“ пратио је и министар омладине и спорта Вања Удовичић.

# Утакмици Србија – Аустралија присуствовала су и деца из Косовске Митровице и Звечана.

Марина Маљковић, селекторка Србије

– У овако тешком тренутку показале шта могу да ураде. За три дана пребродиле су све проблеме, без Невене Јовановић, Драгане Станковић… Дефинитивно сам била у праву да ова екипа може.

Поносна сам. Глупо је да се крије. Препоносна сам на њихову младост и храброст. То је први пут да играју против оваквих тела, оваквих противница. Српска женска кошарка има будућност. Њима свакако предстоји моје васпитавање, на лето, али оно што је важно је да смо ишли у правцу да се васпитавамо…

Ивон Андресон

– По­бе­ди­ле смо… Ово је тим. Од­и­гра­ле смо стра­шну од­бра­ну у последњих пет ми­ну­та. По­бе­ди­ле смо ве­ли­ки тим, пред на­шим навијачи­ма, што је сјај­но, а још леп­ше је јер смо то ура­ди­ле пред Соњом и Је­ле­ном…