САД – СРБИЈА 79:59 (25:12, 16:11, 17:16, 21:20)

Женска кошаркашка репрезентација Србије поражена је у полуфиналу Олимпијских игара у Токију од најдоминантније светске репрезентације – САД резултатом 59:79. Наш тим се храбро борио и пружио достојан отпор звездама WNBA лиге. Србија ће у суботу 7. августа од 9.00 сати бранити бронзану медаљу из Рија 2016. у дуелу са пораженим тимом из другог полуфинала Француска-Јапан.

Почеле су наше девојке добро, погодила је Брукс, па Крајишник, повеле 4:3 после три минута игре. Одмах су Американке појачале ритам, направиле серију 8:0 и дошле до 11:4. Прекинула је кошгетерски пост Србије Васић, па Андерсон (8:15), али је ривал у 9. минуту стигао до двоцифрене предности – 19:8.

Држала се Србија против моћних Американки, наметнула ритам на старту друге деонице и успорила игру. Погодила је Чађо тројку (17:28), после десетог поена Андерсон у 17. минуту смањила на једноцифрен минус – 21:30. Међутим, Американке су одговориле серијом 9:0, а на велики одмор отишло се при резултату 41:23.

Ништа се није променило у трећој деоници, парирале су изабранице селекторке Марине Маљковић колико су могле најјачем тиму на планети. Бориле су се наше девојке, после тројке одличне Андерсон у 29. минуту смањиле на 39:53, али нису могле више.

Подигле су САД на старту последње деонице на 63:39, користиле бројне промашаје Србије, која је била без поена више од четири минута до тројке Чађо, па поена талентоване Дугалић – 44:68. Држао се наш тим до самог краја, парирао доминантним Американкама, до коначних 59:79.

Комплетну статистику можете видети овде

http://www.fiba.basketball/olympics/women/2020/game/0608/USA-Serbia#tab=boxscore

ИЗЈАВЕ

Марина Маљковић, селекторка Србије

– Бољи тим је победио. Нема ту много изненађења. Оне су ипак тим Сједињених Америчких Држава, иако су направили неке промене и остало. То је и даље тим који је веома тешко победити. Да не бројим кораке, рећи ћу само да су један велики корак испред свих нас. И стварно није лако победити их. Ипак, можеш да играш против њих и да даш све што имаш. То смо урадили у неким деловима утакмице. Имали смо веома лошу прву четвртину, па смо онда нешто и играли у остатку утакмице. Наравно, то није било довољно за тако снажан тим какав има САД. Као што смо знали после велике победе против Кине, и даље ништа нисмо освојили, за 24 часа нас чека нова утакмица.

На питање да је покушавала да одмори носиоце за меч за треће место, јер су оне већим делом другог полувремена преседеле на клупи и да на тај начин направи неки баланс, Маљковићева је рекла:

– То је био један од разлога. Други је квалитет игре који су девојке са клупе донеле. Убациле су 42 поена. И то је највише био разлог зашто су стартери мање играли. Показале су енергију, играле веома агресивно у одбрани. Нису само ушле на терен, већ су заиста и играле. И то врло агресивно против најбољих на свету. Зато су биле на терену. Наравно, као тренер морате да направите неки баланс, јер нас чека нова утакмица за 24 сата. Али те играчице су и заслужиле да играју ову утакмицу.

Србија ће имати више времена за одмор и припрему меча за треће место, у односу на ривала из другог полуфинала. Да ли би то могла да буде предност, био је питање за селекторку Маљковић.

– Не мислим да ће направити неку разлику, да ће бити одлучујуће, да се тако изразим. Када имате још једну шансу да освојите медаљу, дефинитивно ће одлучити то ко буде желео више, ко је „гладнији”. То је сигурно.

Анђела Дугалић

– Била је тешка утакмица, физички и ментално, против најбољих играчица на свету, али, имала сам среће да играм против њих и могла сам много да научим из ове утакмице. Много сам млађа од њих и имам још много тога да научим. Морамо да наставимо даље, већ сутра нас чека важна утакмица и на томе је сада наш главни фокус. Морамо да завршимо започети посао.