Женска кадетска репрезентација Србије – играчице не старије од 16 година – ФИБА Челенџер у Сан Фернанду завршила је на другом месту пошто је у последњем колу турнира победила Хрватску – 79:59 (24:11, 17:16, 20:19, 18:13)

Тако је тим који води наша некадашња репрезентативка Биљана Станковић такмичење на турниру у Шпанији завршио само са једним поразом. И то од селекције домаћина, изузетно физички доминантније, која је и пре почетка турнира важила за првог фаворита за освајање првог места, које је значило и одлазак на Светско првенство играчица до 17 година, следећег лета у Мађарској.

Подсећамо, ФИБА Челенџери до 16 година – у обе конкуренције – једини од такмичења свих узрасних категорија овог лета, имају резултатски значај пошто су квалификациони за светска првенства до 17 година. Европа даје пет учесника, у обе конукренције, не рачунајући домаћине. Тако су два Челенџера дала по два учесника предстојећег Светског купа, док је са оног на коме је учествовао домаћин – као у Сан Фернанду, где је играла и Мађарска – на СП отишао само један тим. То је Шпанија.

Због тога ово друго место Србији резултатски није ништа донело, али је било одличан показатељ да је претходног лета ова генерација доста напредовала и да је на правом путу.

Истовремено, био је то и добар крај веома успешног лета када су женске селекције Србије у питању. Све је почело на најбољи могући начин – златом сениорки на Европском првенству у Валенсији. Наше најбоље кошаркашице су затим и пласманом у полуфинале Олимпијских игара, показале да припадају светском врху.

Али и њихове наследнице су имале доста добро лето…

Између та два такмичења сениорки, младе кошаркашице – играчице до 20 година – биле су друге на ФИБА Челенџеру у Шопрону, а јуниорке до 18 година се са ФИБА Челенџера у Чешкој вратиле са трофејом. Велики рад овог лета, се очигледно исплатио. Све млађе селекције су на припремама провеле више од месец дана. Нажалост, због нестабилне епидемиолошке ситуације, нису могле да одиграју довољан број пријатељских утакмица, али се то ни на једном турниру није показало као хендикеп.

Када је утакмица са Хрватском у питању, наше девојке су серијом 14:0, у другој половини првог периода, минимални заостатак 11:10, претвориле у велику предност – 11:24 и трасирале себи пут ка победи. Хрватска до краја утакмице није успела да се опорави од тог налета Србије. Тек је у трећем периоду показала некакву реакцију, спустила нашу предност на само пет поена – 41:46, колико је било у 26. минуту.

Уследио је нови одговор наших девојака. Овог пута у виду серије 6:0 – све у режији Ане Милановић. А то је био само почетак. На последњи мали одмор наш тим је отишао 15 поена ближи циљу – 46:61. После чега је била ствар рутине привести меч крају. То су наше девојке, овог пута без већих падова, и урадиле.

Најефикаснија на овом мечу била је Милица Докић са 30 поена (тројке 6 од 12), уписала је и 8 скокова. Двоцифен учинак оствариле су још: Ана Милановић – 13 поена и чак 15 скокова, Марија Авлијаш -12 поена и Јована Јевтовић – 10 поена и  10 скокова.

Комплетну статистику можете видети овде.