Саудијска Арабија и град Џеда ће у наредна два дана (18-19. децембра) бити домаћини финалног турнира ФИБА 3х3 Светске серије. Дванаест најбољих екипа које су рангиране на основу резултата постигнутих у овој због Ковид-19 светске пандемије скраћеној сезони, учествоваће на финалној смотри и борити се за изузетне новчане награде, али и титулу најбоље 3х3 екипе на планети. Наравно, међу најбољих дванаест екипе налазе се и три екипе из Србије: Лиман, Нови Сад и Уб.

Лиман је ове сезоне приказао најбоље партије и од четири до сада одиграна Мастерс турнира освојио два (Дебрецин Мастерс и Европа Мастерс), док је још јеном био финалиста (Доха Мастерс), због чега важи за првог фаворита за освајање светске 3х3 титуле. На финалном турниру у Џеди ће наступати у саставу: Стефан Стојачић, Александар Ратков, Стефан Којић и Михаило Васић.

Екипа Новог Сада, која је у више наврата освајала ову престижну титулу чији је бранилац са Финала које је 2019. године одржано у јапанском граду Уцуномија, на овом турниру наступаће без Душана Домовића Булута у саставу: Томислав Ивошев, Дејан Мајсторовић, Марко Савић и Небојша Бошковић.

Једно од најпријатнијих изненађења овогодишње сезоне је екипа Уба, која је своје место на финалној смотри обезбедила иако је ове године одиграла само један Мастерс – Мађарска Мастерс – али је на истом била финалиста (у финалу је славила екипа Риге), а на путу до финала савладала и Нови Сад. На овом турниру ће наступати у истом саставу у коме су играли и финале у Мађарској: Страхиња Стојачић, Иван Поповић, Марко Бранковић и Мирослав Пашајлић.

Поред поменутих екипа, Србија ће имати још двојицу играча на финалном турниру – Небојшу Килијана и Немању Драшковића – који наступају за екипу Џеде.

Првог дана такмичења (18.децембар) на програму су мечеви по групама, а распоред одигравања мечева српских екипа је следећи (по „српском“ времену):

15.40 Лиман – Уланбатор

16.05 Нови Сад – Лозана

17.35 Лиман – Уб

18.00 Нови Сад – Амстердам

19.30 Уб – Уланбатор

По две најбоље екипе из сваке групе ће сутра (19.децембра) наставити такмичење у четвртфиналу, а ти елиминациони мечеви ће бити на програму од 15.50 сати. Победника, поред титуле најбоље 3х3 екипе на планети, очекује и новчана награда у висини од 60.000 долара, док ће другопласирана и трећепласирана екипа освојити 40.000, односно 28.000 долара.

Пренос свих утакмица турнира можете пратити на званичном „јутјуб“ ФИБА 3х3 каналу на адреси:

Више информација о целом турниру можете наћи на адреси:

https://worldtour.fiba3x3.com/2020/jeddah