У уторак 2. фебруара у 10.30 часова по средњеевропском времену у седишту ФИБА у швајцарском Мијеу биће одржан жреб за кошаркашке турнире на Олимпијским играма у Токију. Жреб ће, због пандемије вируса Ковид-19, бити одржан иза затворених врата, уз директан пренос на Јутјуб каналу и друштвеним мрежама ФИБА.

У оба жреба ће национални тимови бити подељени у три групе са по четири репрезентације, с тим што само у једној могу да буду две европске земље, док ће остале екипе са истих континента бити раздвојене.

Наше најбоље кошаркашице обезбедиле су пласман на Олимпијске игре преко квалификационог турнира који је у фебруару прошле године одржан у Београду, па ће се наћи у трећем од четири шешира, прављеним на основу „ренкинга“ ФИБА.

У првом шеширу су САД, Аустралија и Шпанија, у другом Канада, Француска и Белгија. У трећем шеширу биће Србија, Кина и Јапан, а у четвртом Нигерија, Порторико и Јужна Кореја.

Када је реч о мушком турниру, наша репрезентација ће, уколико буде успешна на Предолимпијском квалификационом турниру у Београду (29. јун – 4. јул 2021), бити у другом шеширу.

У првом шеширу су САД, Шпанија и Аустралија, у другом Аргентина, Француска и победник квалификационог турнира у Београду. Трећи шешир чиниће победници квалификационих турнира у Каунасу (Литванија), Викторији (Канада) и Сплиту (Хрватска). У четвртом шеширу су Нигерија, Иран и Јапан.