Репрезентација Србије до 19 година од 3. до 11. јула 2021. у среду 30. јуна у раним јутарњим часовима путује на Светско првенство у Летонији (Рига). Селектор Зоран Лукић је дан пред пут одредио којих 12 момака ће носити дрес државног тима на престојећем такмичењу.

То су: Михаило Петровић, Алекса Ковачевић, Стефан Тодоровић, Никола Ђуришић, Лазар Стефановић, Матија Белић, Никола Јовић, Петар Ковачевић, Филип Шкобаљ, Војин Медаревић, Михаило Мушикић и Лазар Јоксимовић.

Последњи филтер нису прошли Никола Манојловић и Михајло Бошковић.

– Жао ми је… Манојловић је имао специфичну сезону, а Бошковићу сам рекао да ће добро живети од кошарке, ако настави да ради и да се труди – рекао је селектор Зоран Лукић.

Избор није био лак и дошао је после месец дана напорних припрема.

– Успели смо да пробамо велики број играча. Ипак, ово је једини шампионат млађих категорија овог лета који има такмичарски значај, остало су „челенџери”. Сви играчи су добили шансу и велики посао је урађен. Трудили смо се да им усадимо филозофију игре. Иза свих нас је ова чудна „Ковид сезона“ и све је било подређено играчима, да се маскимално адаптирају.

Србија је у групи са селекцијама Ирана, Порторика и Летоније. Тим редом и игра утакмице. Селектор Лукић није желео да шири причу о ривалима, само је рекао:

– Ипак је то Светско првенство и нико тамо не долази туристички. Не волим да првим групе фаворита. Једна ствар је папир, а потпуно друга терен.

Према систему такмичења, први круг се игра за расподелу стартних позиција. Све екипе иду даље. Група у којој је Србија, укршта се са А групом, у којој су Сенегал, Канада, Литванија и Јапан.

– Не размишљамо тако далеко. Наше мисли су усмерене ка првој утакмици против Ирана. Ради се о атипичној екипи, која је изузетно брза, без много тактичких детаља. Рекао бих она класична „ран ен ган“ игра. Трудићемо се да утакмицу уведемо у наш ритам, који нама одговора – поручио је селектор Лукић.

РАСПОРЕД Б ГРУПЕ

  1. коло – 3. јул

18.00: Порторико – Летонија

21.00: Иран – Србија

  1. коло – 4. јул

18.00: Летонија – Иран

21.00: Србија – Порторико

  1. коло – 6. јул

18.00: Србија – Летонија

21.00: Порторико – Иран