Репрезентација Србије до 19 година, у четвртфиналу Светског првенства у Летонији, у петак од 20 часова игра против Аргентине. Слободан дан између две елиминационе рунде, екипе су искористиле да се прeселе у Ригу, где ће бити одиграна завршница такмичења.

После вечерњег тренинга, селектор Зоран Лукић, сумирао је утиске из досадашњег тока Шампионата и најавио меч са Аргентицима.

– Вероватно за све биле су очекиване победе у групи, па и у осмини финала против Јапана, где ривал није био атрактиван у смислу имена, али то је нација са поносом, момци који нису имали шта да изгубе, добро су се и тактички припремили, знали су своје мане. Није било лако против Јапана, али ми смо у тој утакмици водили 38 минута. Нисам осећао да имао неки проблем око победе. Уосталом, није ни лоше што је то била тврда и јака утакмица. Тачније, боље је него да смо добили преко 20 поена разлике. Не знам како би се то одразило на припрему четвртфинала.

Противник у наредној рунди је баш по мери селектора Лукића.
– Сви заједно смо пратили утакмицу осмине финала између Аргентине и Турске и бићу максимално отворен, моја жеља је била да победи Аргентина. Разлог је једноставан. У припремном периоду одиграли смо са Турском две тешке утакмице и обе смо победили и то на њиховом терену. Нисам сигуран колико бисмо били ментално спремни и јаки да то поновимо и трећи пут. То би нам био проблем у припреми меча.

О Аргентини…
– Противник сличан Јапану, немају изразите атлетске играче, високе. Играју брзу и агресивну кошарку. Неће нам бити лако. Али, свима је јасно да се игра четвртфинале, да више нема назад, више немамо права на корекције. Сигуран сам да смо спремни.

Како је рекао селектор Лукић, на Шампионату у Летонији до сада је виђено доста занимљивих екипа.
– Канада је била баш изненађење, јер од ње многи не очекују пуно а то је врло добра екипа, висока… која је до сада показала одличине партије. Литванија, такође. Има доста добрих тимова. За мене је изненађење што домаћин није успео да прође даље, али то је тај притисак осмине финала и нису успели да победе Сенегал који је сасвим заслужено отишао у четвртфинале. Чак је и победа Аргентине против Турске која је бити фаворит, нека врста изненађења. Увек кажем, једна ствар је фаворит на папиру, сасвим друга шта се дешава на терену – закључио је причу Зоран Лукић, селектор селекције Србије до 19 година.

Парови четвртфинала (9. јул)

11,00: Канада – Шпанија
17,00: Сенегал – САД
14,00: Литванија – Француска
20,00: Србија – Аргентина