Селекција Србије до 19 година пласирала се у четвртфинале Светског првенства у Летонији пошто је у првој елиминационој рунди, после велике борбе и у неизвесној завршници савладала Јапан – 89:86 (22:17, 20:24, 20:19, 27:26)

Наш тим ће у четвртфиналу играти против Аргентинe која је у осимини финала, тројком у последњој секунди, победила Турску – 76:74.

Изабраници тренера Зорана Лукића су могли да избегну неизвестан финиш, али како нису искористили неколико прилика да раније преломе меч, стрепели су до краја. Тако су после пенала Николе Јовића, у последњи минут ушли са предношћу од шест поена – 81:87. Tо би требало да буде довољно за миран финиш, али није било.

После поена Јапана, наши момци се нису снашли на убацивању испод коша, не само да су изгубили лопту, већ је направљен и фаул на шуту за три поена. И пред последњих 17,9 секунди утакмица је одједном опет била отворена – 86:87. Стефан Тодоровић је затим завршио на линији пенала, оба је убацио, за коначних 86:89, победу и пласман у четвртфинале.

Србија је играла на махове добро, бежала Јапану, али никако није успевала да преломи меч.

Тако су се момци из земље излазећег сунца, вратили и после 18:8, колико је било на мало мање од четири минута пре краја првог период. Десет минута касније, Јапан је чак и повео – 31:30. Никола Јовић је покренуо Србију, да би сјајном акцијом Петровића за Мушикића наш тим половином трећег периода поново побегао на двоцифрену разлику – 54:43.

Јапан је сведен на само два поена за више од пет минута другог полувремена, али је већ у наредна два напада везао четири и натерао клупу Србије да реагује. Није вредело, Јапан се опет вратио, да би се на последњи мали одмор отишло са само два поена предности за наш тим – 62:60.

Разиграни Јовић, у последњем кварталу је још само више додао гас. Ушао у серију, у овом делу убацио чак 17 поена и држао Србију на дистанци. Да би пенали Тодоровића и дефинитивно отклонили све дилеме.

Јовић је са 28 поена – четири тројке – предводио стрелце Србије, имао је и седам скокова, шест асистенција. Двоцифрени су били још: Михаило Мушикић са 17 поена, 10 скокова и 5 асистенција, Филип Шкобаљ је убацио 14, уз 7 скокова, али и 6 изгубљених лопти, Михаило Петровић стао на 11 поена, уз 5 асистенција.

Сутра је на Шампионату у Летонији слободан дан. Четвртфинала се играју 9. јуна.

Комплетну статистку можете видети овде.