Четврти прозор квалификација за Светско првенство, који ће бити игран у августу, непосредно пре почетка Евробаскета 2022, померен је за један дан. Ову одлуку је „оверио“ Извршни борд ФИБА након сугестије Такмичарске комисије да је потребан барем дан више за организацију и путовања екипа на Европско првенство.

Тако ће квалификације бити игране 24. и 25. августа (прва два кола) односно 27. и 28. августа (треће и четврто). Тимови ће имати у међувремену три дана за пут на Евробаскет.
Два важна такмичења, овако близу једно другог, последица су пандемије коронавируса која је померила Европско првенство за једну годину. Тако ће квалификације, практично, бити такмичарске припреме за континентални шампионат.

Такође, ФИБА је донела одлуку да се прошири такмичење за репрезентације у конкуренцији дама. По четири најбоље селекције из сваког региона које се нису квалификовале на неко велико планетарно такмичење – Светско првенство или Олимпијске игре – имаће засебни турнир чији ће победник аутоматски изборити учешће у наредним квалификацијама.

Од важнијих одлука Извршног борда ФИБА, требало би истаћи и да су одређени датуми светских првенстава до 17 година у обе конкуренције. Мушко Првенство света, на коме ће играти и репрезентација Србије, играће се од 2. до 10. јула у Шпанији, док ће девојчице играти од 9. до 17. јула у Мађарској,