Мушка 3×3 репрезентација Србије је пети пут постала шампион света!!! Наш тим је у финалу светског првенства у Антверпену победио Литванију 21:16!

Наш Дејан Мајсторовић је изабран за МВП играча целог турнира, као и у идеалну „тројку“ турнира, уз Ваиткуса (Литванија) и Верворта (Белгија).

У великом финалу, Страхиња Стојачић је уписао девет поена, Михаило Васић пет, Дејан Мајсторовић четири, док је Марко Бранковић уписао три поена.

У литванској селекцији бољи од осталих је био Даријус Тарвидас са седам поена, а Игнас Вајткус је постигао пет поена.

Србија је од почетка контролисала резултат и убрзо је дошла до шест поена предности (7:1). Може се рећи да, према кретању резултата, ова победа нашег тима није долазила у питање ни једног тренитка током целог меча. Подсећамо да је ово већ пето злато наше 3х3 репрезентације на ФИБА 3х3 Светским првенствима, а прво после 2018.године. Такође, треба подсетити да је 3х3 репрезентација Србије актуелни првак Европе (титула освојена у Паризу 2021.године), и освајач бронзане медаље на Олимпијским играма у Токију претходне године.

Репрезентацију је у Антверпену бодрио и „тим“ амбасаде Рпублике Србије у Белгији на челу са амбасадором годоподином Александром Тасићем. Поред тога треба нагласити да је финални меч у женској конкуренцији (где је женска репрезентација Француске освојила златну медаљу у мечу против Канаде) судила наш најбољи 3х3 судија -Јасмина Јурас, које је на протеклим Олимпијским играма судила финални меч у мушкој конкуренцији (Русија-Летонија).

Марко Бранковић: „Пре свега част ми је што сам по први пут имао прилику да носим дрес репрезентације Србије, иако ми као екипа (Уб) већ јесмо најбољи на свету у протекле две године, ово је ипак потпуно другачији осећај. Пресрећан сам, и без речи сам остао, и изузетно ми је драго што доносимо још једно злато у витрине Кошаркашког савеза Србије.“

Михаило Васић: „Мислим да смо ушли у опуштено у овај меч што се показало у игри у нападу – играли смо растерећено, и добро нам је ишла лопта у нападу. Противник тако није имао решење за наш напад – имали смо доста отворених шутева које смо погађали, али и доста решења из „пик анд рол“ игре која су резултирала пасом у срце рекета. Мислим да смо заиста одиграли сјајну утакмицу. Велику захвалност дугујемо Кошаркашком савезу Србије за услов екоје смо имали током припрема за ово такмичење, а надам се да смо на прави начин вратили за поверење које нам је указано.“

Страхиња Стојачић: „Сигурно је да смо дошли да одиграмо овај читав турнир са карактером, да покажемо да смо најбоља репрезентација на планети. Дали смо све од себе и одиграли цео турнир на високом нивоу. Први дан турнира смо можда били у грчу, али је после ишло све како треба и како смо замислили, тако да мислим да смо заслужено освојили златну медаљу.“

Бронзу је освојила селекција Француске, која је после продужетка победила Белгију са 18:17.