Познати српски кошаркашки судија Драгослав Љуца преминуо је у недељу у Београду.

Рођен је 25. октобра 1958. године у Београду. Играо је кошарку у  београдском БАСК-у. Почео је да се бави суђењем 1976. године, а Прву лигу је судио од 1985. до 2006. године, одсудивши преко 400 утакмица у националном купу и првенству… Могао је да се похвали богатом каријером, јер је делио правду на највећим кошаркашким утакмицама у Југославији, Европи и свету. Једино није судио на Олимпијским играма и често је истицао да му је то највећа жал.

Љуца је након успешне судијске каријере био председник Удружења кошаркашких судија Београда, као и контролор на утакмицама Кошаркашке лиге Србије.

Интересантно је да је „вечити дерби“ Партизана и Црвене звезде судио чак 41 пут, што је заиста невероватна бројка, посебно ако узмемо у обзир то да се ради о временима када се највећи српски тимови нису састајали толики број пута годишње као сада.

„Никада ми неки познати кошаркаш није рекао да би волео да буде судија. Мислим да играчима та идеја није привлачна, али ни не знају лепоту судијског посла. Као и у сваком другом, постоје добре и лоше стране. У овој игри је најтеже проценити шта је дозвољени контакт, ту се и показује колико је ко добар судија“, испричао је Љуца у једном интервјуу за „Политику“ након што је оставио суђење после три деценије са пиштаљком.

Испраћај за кремацију ће се обавити у четвртак 10. новембра у 11 сати на Новом гробљу.