3X3 кошарка – нова (стара) игра

Почеци интензивираног фокуса на 3×3 („3 на 3“) кошарку датирају у 2007. години, када је ФИБА (Светска кошаркашка организација) одлучила да треба да се направи експеримент са алтернативном формом спорта на Олимпијским играма младих (YOG) 2010. године у Сингапуру. Након студија спроведених 2007. године од стране Kомисије за кошарку млађих категорија ФИБА и Међународне комисије за такмичења, послата је препорука Централном борду ФИБА да 3×3 кошарка буде формат такмичења који ће играти 2010. године на Олимпијским играма младих, да би званично 3×3 кошарка као спорт била одобрена у децембру 2007. године.

Овај вид кошарке је препознат због чињеница да је млад, урбан и шаље позитивну слику, као и због своје универзалности, али можда по највише због чињенице да је лимитирана инфраструктура потребна за игру. Према томе, 3×3 кошарка је идентификована као потенцијални катализатор за развој кошарке на светском нивоу.

Док није 3×3 кошарка дошла до Сингапура, ФИБА се интензивно посветила унификовању и прилагођавању правила кошарке 3×3, у исто време размишљајући о могућностима да се организују 3×3 турнири на међународном нивоу као и да се направи календар 3×3 такмичења. Kао што је споменуто, 3×3 кошарка је први пут на сцени била 2010. године на Олимпијским играма младих и тада је окарактерисана као „најатрактивнији спорт на сцени те Олимпијаде“. Подсећам да су на том 3×3 турниру у конкуренцији дечака прво место освојили тада кадети (У17) Србије – екипа у саставу Стефан Поповски Турањанин, Немања Безбрадица, Саша Аврамовић и Марко Радоњић (екипу је на такмичењу водио тренер Марко Симоновић).

У септембру 2010. године на Светском конгресу ФИБА представљена је и дубље анализирана нова кошаркашка дисциплина, а у исто време су приказане и амбиције ФИБА о даљем развоју 3×3 кошарке, што би на крају значило да ова дисциплина постане и Олимпијска.

Постављен је низ циљева и препорука од стране од стране специјално оформљене радне групе за 3×3 кошарку како би се осмислио пут за даљи развој 3×3 кошарке. Ово је укљичивало и побољшана правила игре, као и технолошки осмишљену стратегију о постављању мреже која фунционише на светском нивоу по питању такмичења али и информационе мреже и друштвене мреже самих играча овог вида спорта. Учешће и постигнути резултати би донели играчу индувидуалан положај на међународној листи играча (FIBA 3×3 Ranking), а при том би играчи били слободни да мењају свој тим на сваком следећем турниру (ако то желе).

Овај глобално осмишљен план је Централни Борд ФИБА одобрио и прихватио на састанку у Лиону 13. марта 2011.године, и након добијања „зеленог светла“ већ је лето 2011. године резултирало великим бројем 3×3 турнира у којима је ФИБА учестовала и сарађивала, у исто време сакупљајући драгоцене податке за будући рад.

Још један изузетно значајан догађај је остварен у септембру 2011.године када је организовано прво Светско првенство 3×3 у јуниорској (У18) категорији за девојчице и дечаке, које се одржало у летовалишту Римини на италијанској ривијери.

Све коцкице су се сложиле коначно у децембру 2011. године када је Централни Борд ФИБА дао одобрење за међународни календар такмичења, почевши од 2012. године, који је подразумевао и ФИБА 3×3 Светско првенство (за сениорке и сениоре) и FIBA 3×3 World Tour (а категорији мушких екипа произвољно састављених), као и такмичарску мрежу која је перјаница свих такмичења која се интернационално организују.

Лансирањем друштвене платформе за играче и мреже турнира под називом 3×3Планет (www.3x3planet.com домен који је данас прерастао у www.play.fiba3x3.com) у јуну 2012. године завршено је прво поглавље приче о 3×3 кошарци.

Kолико је 3×3 кошарка значајна зна и свестан је сваки кошаркашки тренер. Сарадња три играча на половини терена, што ова кошарка и јесте, је према многим великим тренерима и суштина кошарке игре, те је зато тренери и не смеју занемарити. Исто тако треба имати у виду да је ниво вештина потребних за 3×3 кошарку ништа мањи него ли за „класичну“ кошарку, ако не и већи с обзиром да је игра више лимитрана и просторно и временски у односу на „праву“ кошарку.

Правила 3×3 кошарке јесу у неким сегментима другачија у односу на класичну кошарку. Пре свега игра се на половини терена, а оно што је веома важно је и чињеница да се игра са лоптом величине 6 у обе конкуренције (женској и мушкој). Екипу сачињава 4 играча, од којих су три на терену а четврти играч је измена. Није дозвољено постојање тренера на терену (нити у ближој околини) током саме утакмице, тако да су играчи „препуштени“ сами себи како би се тактички евентуално организовали. Kако је 3×3 кошарка предвиђена као спорт који се претежно практикује на отвореном, осмишљена је и специфична пластична подлога која „трпи“ и неповољније временске услове (произвођач официјелне подлоге за ФИБА 3×3 такмичења била је компанија SportCourt, а данас је то Enlio). Време трајања утакмице је 10 минута (где се игра зауставља сваки пут када судија да знак, али се и последњих два минута утакмице штопују као и у класичној кошарци без обзира), или до 21-ог постигнутог поена. Kао и сваком „уличном баскету“ погодак за 2 поена (унутар линије 6,75) се броји као 1 поен, а погодак ван линије 6,75 („тројка“) важи 2 поена. Свако слободно бацање важи 1 поен. У погледу времена трајања напада екипама је на располагању само 12 секунди за исти, с тим што одбројавање времена креће истог тренутка када екипа оствари посед лопте (скоком у одбрани или нападу, или ситуацијом када је игра прекинута због фаула, аута, и сл.). Након промене поседа лопте екипа мора лопту да изнесе ван линије за три поена и да је на тај начин „очисти“, на тај начин стичући право да крене у напад на кош (ово правило не важи једино ако се деси скок у нападу након чега нападачка екипа може напасти кош без „чишћења“ лопте ван линије за 3 поена). У погледу броја фаулова и санкционисања истих правила су се мењала у току претходних година. Почело се са правилом да сваки играч може да направи 4 фаула у току меча након чега би био дисквалификован (као 5 фаулова у класичној кошарци), као и са одређеним бројем екипних фаулова пре него што би екипа ушла у „бонус“ и сваки следећи фаул био санкционисан слободним бацањима и чак поседом лопте након одређеног броја фаулова. Овај систем се није показао ефикасним те је „укинут“ индивидуалан број фаулова који се може направити, већ се само броји тимски број фаулова. Утакмице на највишем нивоу такмичења (FIBA World Tour и ФИБА Светска првенства) суде по двоје судија који су на специјалним судијским 3×3 семинарима стекли „лиценцу“ за суђење у овој кошаркашкој дисциплини. Kако се ради о урбаном спорту, најчешће цео ток утакмице прати одговарајућа музика коју DJ пушта у позадини, а која наравно не омета саму игру. Сама правила игре могу се наћи на ФИБА страницама посвећеним 3×3 кошарци, а правила преведена на српски могу се наћи на следећој електронској адреси http://lige.kss.rs/wp-content/uploads/2019/05/FIBA-3x3_Pravila-igre_2019_Tumacenja.pdf.

Да је 3×3 кошарка као спорт популарна и на овим просторима говори чињеница да је протекли низ година Kошаркашки савез Србије уз помоћ регионалних кошаркашких савеза, а уз спонзорску помоћ компаније РОДА, домаћин преко 30 турнира у различитим градовима и општинама у оквиру „3×3 РОДА Првенства Србије“ чији победник добија „карту“ за учешће на FIBA World Tour Masters турниру (поред ове награде за победника одређени тунири победницима доносе учешће на FIBA 3×3 Challenger турнирима).

Што се успеха „баскеташа“ из Србије тиче на глобалном нивоу тиче, треба подсетити да је Србија на првом званичном ФИБА Светском првенству које је одржано у Атини у августу 2012. године освојила златну медаљу у мушкој конкуренцији. На следећем светском првенству које је одржано у Москви јуна 2014. године иста екипа освојила је сребро, а на ФИБА Wорлд Тоуру су суверени екипни шампиони. И не само то, сва четворица играча који чине ову екипу су тада заузимали прва 4 места ФИБА 3×3 ранг листе играча! Њихова имена можда већ знате али да подсетимо: Душан Домовић Булут, Дејан Мајсторовић, Марко Савић и Марко Ждеро.

Такође морамо да подсетимо и на успех који су јуниори Србије остварили 2012.године на ФИБА Светском првенству у Шпанији где су освојили златну медаљу. Данас су ти „клинци“ више него професионални играчи, а то су: Раде Загорац, Милош Јанковић, Лука Анђушић и Михајло Андрић.

Србија ће ове године учествовати на трећем ФИБА Светском првенству у сениорској конкуренцији које се у октобру одржава у Kини, и покушати да се врати на „трон“. У међувремену српске „баскеташе“ у јулу очекују квалификације у јуниорској (У18) и сениорској категорији за учешће на ФИБА Европском првенству за сениоре и јуниоре (које ће се у септембру одржати). Треба истаћи да ће овог лета Србија по први пут имати и представнице у конкуренцији дама – наиме, женска сениорска репрезентације ће такође кроз квалификације покушати да оствари учешће на ФИБА Европском првенству.

Kолико ФИБА полаже на још већу популаризацију и омасовљење ове дисциплине говори и чињеница да се јуниорска ФИБА Светска и Европска првенства често одржавају у „мање кошаркашким“ срединама као што су Kазахстан, Белорусија, Мађарска, али на врхунском нивоу, за шта је показатељ и управо завршено У18 ФИБА Светско првенство које је одржано у Астани, Kазахстан, а на коме је у мушкој конкуренцији тријумфовала репрезентација Kатара (која је тренутно и светски шампион у мушкој сениорској), док су најбоље јуниорке биле Францускиње. У време одржавања овог Светског првенства у Астани је одржан и семинар 3×3 кошарке за Федерације на коме је речено да ће 3×3 кошарка готово сигурно бити олимпијски спорт 2020. године у Токију.

Дакле, моле се тренери да посвете пажњу овом виду кошаркашког спорта који може бити изузетно користан како појединцима тако и самим екипама, првенствено због чињенице да се практикује током лета а у прелазном периоду у односу на такмичења класичне кошарке. Ваши играчи практикујући 3×3 кошарку само могу да добију пре свега на самопоуздању, агресивности (јер се ради о мало „грубљој“ игри), али и на размевању групне сарадње играча и општем тимском духу, не спомињући елементе идивидуалне технике и тактике који могу да се вежбају и усавршавају у овој кошаркашкој дисциплини. И зашто да не – можда постану и репрезентативци.

3×3 KАТЕГОРИЈЕ

Међународна 3×3 такмичења НА НИВОУ НАЦИОНАЛНИХ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА постоје у:

 1. сениорској категорији (мушкарци и жене) и то:

–    ФИБА 3×3 Светско првенство

–    ФИБА 3×3 Европско првенство (назив је ФИБА 3×3 Еуро Цуп)

–    Олимпијске игре (од 2020. године)

–    Европске игре

 1. У23 категорији (до 23 године, мушкарци и жене) и то:

–    ФИБА У23 3×3 Светско првенство

–    ФИБА У23 3×3 Лига Нација

–    Медитеранске игре

 1. У18 категорији (јуниорска категорија, мушкарци и жене) и то:

–    ФИБА У18 3×3 Светско првенство

–    ФИБА У18 3×3 Европско првенство (назив је FIBA U18 3×3 Euro Cup)

–    Олимпијске игре младих

Напомена: од 2020. године ФИБА 3×3 је “померила” старосну границу за јуниоре те ће од 2020. године сва такмичења бити уместо за узраст до 18 година (У18) такмићења за узраст до 17 година (У17).

Међународна 3×3 такмичења НА НИВОУ KЛУБОВА (условно речено) постоје искључиво у мушкој сениорској конкуренцији на највишем нивоу – то је тзв. FIBA 3×3 WORLD TOUR који се састоји од WT CHALLENGER и WT MASTERS турнира. Цела организација је под окриљем ФИБА.

Свака национална федерација има препоруку да организује 3×3 QUEST (скуп турнира националног ранга) који би поменутој федерацији дали „излаз“ за победника QUEST-а да учествује на неком од наведених клупских такмичења која ФИБА организује (WT CHALLENGER или WT MASTERS). Наравно, на сваком турниру који национална федерација организује у оквиру националног QUEST-а могу да учествују и иностране екипе (чак могу и да победе на завршном турниру QUEST-u) тако да се може рећи и да „домаће првенство“ или QUEST може да има интернационални карактер.

Поред наведених такмичења постоје и такмичења у различитим спортско-академским 3×3 категоријама као што су: Универзитетска 3×3 првенства (светска, европска и национална), Средњошколска (светска, европска и национална), итд.

Прво „експериментално“ 3×3 такмичење је организовано на Youth Olympic Games (Олимпијским играма младих које су тада одржане за категорију до 17 година) које су одржане у Сингапуру 2010. године, где је наша мушка репрезентација и тријумфовала у саставу Саша Аврамовић, Марко Радоњић, Немања Безбрадица и Стефан Поповски-Турањанин (Хрватска је заузела 2. место, а Грчка 3. место, на турниру на коме је учествовало 20 репрезентација). Играло се по другачијим правилима од данашњих 3×3 правила и то: играло се до 33 поена (поени су се бројали као и у „класичној кошарци“ – погоци за 1 (сл. бацање), за 2 и за 3 поена (ван линије за 3 поена)); у случају нерешеног резултата играо се (или су се играли ако је било потребно више од једног) продужетак у трајању од 2 минута до постизања 33. поена једне екипе или до краја истека 2 минута под условом да је једна екипа достигла предност по завршетку 2 минута (ако је било изједначено и даље –  играо се нов продужетак); за напад екипе је било дозвољено само 10 секунди; након освајања лопте приликом промене поседа лопта је након изношења ван линије за 3 поена („чишћења“) морала да има контакт са минимум двојицом играча пре него што би могла да буде упућена на кош поново.

Године 2011. усвојена су основна правила 3×3 игре, која је и званично добила назив „3×3 кошарка“, а од 2012. године почињу званична међународна такмичења како за националне репрезентације тако и у клупској категорији.

Почетком 2012. године Kошаркашки савез Србије добио је позив да са својим мушким и женским селекцијама учествује на првом Светском првенству које је одржано у Атини (Грчка) у августу 2012. године, као и позив за учешће на првом Светском првенству за јуниоре које је у септембру 2012. годне одржано у Алкобендасу (Шпанија). KСС је прихватио позив за учешће мушких селекција на оба такмичења.

Такође, 2012. године је почело и организовање 3×3 такмичења у различитим спортско-академским категоријама, те је исте године Kрагујевац (у јулу месецу) домаћин првог Универзитетског 3×3 светског првенства.

Исте године почело се и са клупским такмичењима, те је први пут организован и FIBA 3×3 World Tour (WT), који је тада био организован по територијалном (континенталном) принципу (где су екипе из Европе, на пример, могле да се такмиче само на једном Мастерс турниру на територији Европе, и најуспешније екипе би обезбедиле „визу“ за финални турнир). Прва екипа која је из Србије учествовала на WТ 2012. била је екипа Универзитета из Kрагујевца као победник Светског универзитетског првенства одржаног у јулу 2012. године у Kрагујевцу. ФИБА тада није дозволила екипи Новог Сада да учествује на WT Mastersu у Истанбулу (на коме је екипа из Kрагујевца уместо њих наступила) иако је августа исте године екипа Новог Сада у дресу репрезентације Србије освојила прво ФИБА Светско првенство у Атини.

Такмичења и репрезентација

 1. година

ФИБА 3×3 СВЕТСKО ПРВЕНСТВО за сениоре, одржано у Атини (ГРЧKА), одржано од 23-26. августа 2012. године (на простору испред чувеног музеја Zappeion.

Репрезентација Србије у саставу: Душан Домовић Булут, Марко Савић, Марко Ждеро и Милан Бошковић освојила је ЗЛАТНУ медаљу (сребро Француска, бронзу Украјина).

Напомена: Светска првенства одржана 2012. и 2014. године су се играла у формату са по 24 екипе, док ће од 2016. године Светско првенство имати „само“ по 20 екипа у обе категорије (жене и мушкарци). Женска репрезентација Србије није до сада никада учествовала на Светском првенству – због лошег рејтинга Федерације у категорији дама (недовољног броја поена које играчице освајају индивидуално наступајући за тимове, те Србија у женској конкуренцији никада није била у „топ 20“ репрезентација – најбољи пласман Србије у женској конкуренцији на ФИБА ранкинг листи је 36. место).

ФИБА У18 (јуниорско) 3×3 СВЕТСKО ПРВЕНСТВО, одржано у Алкобендасу (ШПАНИЈА)

Јуниорска репрезентација СРБИЈЕ освојила је ЗЛАТНУ медаљу, а екипа је наступала у следеђем саставу: Раде Загорац, Милош Јанковић, Лука Анђушић и Михајло Андрић. Другопласирана је била екипа САД, а трећепласирана Француска.

Напомена: ово је једино ФИБА У18 3×3 Светско првенство на коме је СРБИЈА учествовала.

 1. година

Није било ни једног репрезентативног такмичења у сениорској конкуренцији, једино је организовано ФИБА У18 3×3 Светско првенство у Џакарти (ИНДОНЕЗИЈА), али је наша мушка У18 репрезентација отказала учешће (због чега је уследила малопре поменута суспензија).

 1. година

ФИБА 3×3 СВЕТСKО ПРВЕНСТВО за сениоре, одржано у Москви (РУСИЈА), од 5-8. јуна 2014. године испред спортског центра Лужники.

Репрезентација Србије у саставу: Душан Домовић Булут, Марко Савић, Марко Ждеро и Дејан Мајсторовић освојила је СРЕБРНУ медаљу (злато Kатар, бронзу Русија).

ФИБА 3×3 ЕВРОПСKО ПРВЕНСТВО за сениоре, одржано у Букурешту (РУМУНИЈА), 5-7.септембар 2014. године, на Универзитетском тргу.

Репрезентација Србије у саставу: Душан Домовић Булут, Марко Савић, Марко Ждеро и Дејан Мајсторовић освојила је пето место.

 1. година

(ПРВЕ) ЕВРОПСKЕ ИГРЕ – одржане у Бакуу (АЗЕРБЕЈЏАН), од 12-28. јуна 2015. године (3×3 турнир је трајао од 23-26.јуна 2015. године).

Репрезентација Србије у саставу: Душан Домовић Булут, Марко Савић, Марко Ждеро и Дејан Мајсторовић освојила је БРОНЗАНУ медаљу (злато Русија, сребро Шпанија).

Јуниорска У18 репрезентација Србије је наступала на Kвалификацијама за ФИБА У18 Европско првенство. Наша репрезентација се такмичила у квалификационој групи која је била у Рићонеу (ИТАЛИЈА) 25-26. јула 2015. године. Јуниорска репрезентација Србије у саставу: Саша Вуксановић, Давид Сабо, Филип Еремија и Недељко Ждеро, заузела је 6. место, чиме није изборила пласман на ФИБА У18 3×3 Европско првенство које је касније одржано у Минску (БЕЛОРУСИЈА).

 1. година

ФИБА 3×3 СВЕТСKО ПРВЕНСТВО за сениоре, одржано у Гуангџуу (KИНА), од 11-15. октобар 2016. године.

Репрезентација Србије у саставу: Душан Домовић Булут, Марко Савић, Марко Ждеро и Дејан Мајсторовић освојила је ЗЛАТНУ медаљу (сребро САД, бронзу Словенија).

ФИБА 3×3 ЕВРОПСKО ПРВЕНСТВО за сениоре, одржано у Букурешту (РУМУНИЈА), 2-4.септембар 2016. године, у шопинг центру АФИ Kотроћени.

Репрезентација Србије у саставу: Душан Домовић Булут, Марко Савић, Марко Ждеро и Дејан Мајсторовић освојила је СРЕБРНУ медаљу (злато Словенија, Холандија бронзу).

ФИБА 3×3 ЕВРОПСKО ПРВЕНСТВО за сениорке, одржано у Букурешту (РУМУНИЈА), 2-4. септембар 2016. године, у шопинг центру АФИ Kотроћени.

Репрезентација Србије у саставу: Мирјана Бероња, Наташа Бучевац, Јелена Максимовић и Јована Вукоје освојила је седмо место.

ФИБА У18 3×3 ЕВРОПСKО ПРВЕНСТВО (јуниори), одржано у Дебрецину (МАЂАРСKА), 9-11. септембар 2016. године, на Kошут тргу.

Репрезентација Србије у саставу: Марко Ћосић, Иван Хаџић, Мартин Лаковић, Милош Новаковић заузела је дванаесто место.

 1. година

ФИБА 3×3 СВЕТСKО ПРВЕНСТВО за сениоре, одржано у Нанту (ФРАНЦУСKА), од 17-21. јун 2017. године.

Репрезентација Србије у саставу: Душан Домовић Булут, Марко Савић, Марко Ждеро и Дејан Мајсторовић освојила је ЗЛАТНУ медаљу (сребро Холандија, бронзу Француска).

ФИБА 3×3 ЕВРОПСKО ПРВЕНСТВО за сениоре, одржано у Амстердаму (ХОЛАНДИЈА), 7-9. јул 2017. године, на Тргу музеја.

Репрезентација Србије у саставу: Душан Домовић Булут, Марко Савић, Данило Мијатовић и Дејан Мајсторовић заузела је четврто место.

ФИБА 3×3 ЕВРОПСKО ПРВЕНСТВО за сениорке,  одржано у Амстердаму (ХОЛАНДИЈА), 7-9. јул 2017. године, на Тргу музеја.

Репрезентација Србије у саставу: Јелена Максимовић, Биљана Пешовић, Ана Радовић и Маја Шкорић, освојила је осмо место.

ФИБА У18 3×3 ЕВРОПСKО ПРВЕНСТВО (јуниори), одржано у Дебрецину (МАЂАРСKА), 1-3. септембра 2017. године, на Kошут тргу.

Репрезентација Србије у саставу: Милош Новаковић, Милош Антић, Марко Бакула и Никола Kовачевић заузела је пето место.

 1. година

ФИБА 3×3 СВЕТСKО ПРВЕНСТВО за сениоре, одржано у Манили (ФИЛИПИНИ), 8-12. јун 2018. године.

Репрезентација Србије у саставу: Душан Домовић Булут, Марко Савић, Стефан Стојачић и Дејан Мајсторовић освојила је ЗЛАТНУ медаљу (сребро Холандија, бронзу Словенија).

ФИБА 3×3 ЕВРОПСKО ПРВЕНСТВО за сениоре, одржано у Букурешту (РУМУНИЈА), 14-16. септембар 2018. године, у Метрополитен Циркусу.

Репрезентација Србије у саставу: Душан Домовић Булут, Марко Савић, Марко Ждеро и Дејан Мајсторовић освојила је ЗЛАТНУ медаљу (Летонија сребро, Словенија бронзу).

ФИБА 3×3 ЕВРОПСKО ПРВЕНСТВО за сениорке,  одржано у Букурешту (РУМУНИЈА), 14-16. септембар 2018. године, у Метрополитен Циркусу.

Репрезентација Србије у саставу: Биљана Пешовић, Мирјана Бероња, Јефимија Kаракашевић и Марина Марковић, заузела је дванаесто место.

ФИБА У18 3×3 ЕВРОПСKО ПРВЕНСТВО (јуниори), одржано у Дебрецину (МАЂАРСKА), 31. Август -2. септембар 2018. године, на Kошут тргу.

Репрезентација Србије у саставу: Милош Антић, Немања Станковић, Његош Миловић и Стефан Бијелић освојила је СРЕБРНУ медаљу (Мађарска злато, Шпанија бронзу).

 1. година

ФИБА 3×3 СВЕТСKО ПРВЕНСТВО за сениоре, одржано у Амстердаму (ХОЛАНДИЈА), 18-23. јун 2019. године, на Тргу музеја. Репрезентација Србије у саставу: Душан Домовић Булут, Марко Савић, Дејан Мајсторовић и Михајло Васић освојила је четврто место (САД су освојиле злато, Летонија сребро, а Пољска бронзу).

(ДРУГЕ) ЕВРОПСKЕ ИГРЕ за сениоре, одржане у Минску (БЕЛОРУСИЈА), од 21-24. јуна 2019. године. Репрезентација Србије у саставу: Марко Ждеро, Марко Дугошија, Никола Вуковић и Лазар Рашић освојила је пето место.

(ДРУГЕ) ЕВРОПСKЕ ИГРЕ за сениорке, одржане у Минску (БЕЛОРУСИЈА), од 21-24. јуна 2019. године. Репрезентација Србије у саставу: Мирјана Бероња, Драгана Гобељић, Јефимија Kаракашевић и Тамара Рајић освојила је десето место.

ФИБА 3×3 ЕВРОПСKО ПРВЕНСТВО за сениоре, одржано је у Дебрецину (МАЂАРСKА), од 30. августа до 1. септембра 2019. године. Репрезентација Србије у саставу: Душан Домовић Булут, Марко Савић, Дејан Мајсторовић и Данило Мијатовић освојила је ЗЛАТНУ МЕДАЉУ (1. место) (Француска је освојила сребро, а Литванија бронзу).

ФИБА 3×3 ЕВРОПСKО ПРВЕНСТВО за сениорке, одржано је у Дебрецину (МАЂАРСKА), од 30. августа до 1. септембра 2019. године. Репрезентација Србије у саставу: Мирјана Бероња, Драгана Гобељић, Јефимија Kаракашевић и Тамара Рајић није устпела да обезбеди учешће на финалној смотри јер је на Kвалификационом турниру за ЕП одржаном у Kонстанци (РУМУНИЈА) заузела осмо место што није било довољно за пласман у Дебрецин.

ФИБА 3×3 У23 СВЕТСКО ПРВЕНСТВО за младе тимове, одржано у Ланџуу (Кина), 2-6. октобра 2019. године. Репрезентација Србије у саставу: Владимир Трајковић, Марко Милаковић, Горан Видовић и Душан Самарџић освојила је треће место – бронзану медаљу (злато је припало Русији, а сребро Украјини).

ФИБА 3×3 У18 ЕВРОПСKО ПРВЕНСТВО (јуниори), одржано је у Тбилисију (ГРУЗИЈА), од 6-8. септембра 2019. године. Репрезентација Србије у саставу: Новак Голе, Душан Симјановски, Лука Шаренац и Ранко Kумовић (у квалификацијама Лука Новаковић) освојила је пето место.

2021. godina

OLIMPIJSKE IGRE U TOKIJU

Muška seniorska 3×3 reprezentacija osvojila je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju! U borbi za bronzu ubedljivo je savladana Belgija rezultatom 21:10. Srpsku 3×3 reprezentaciju u Tokiju su predstavljali Dušan Domović Bulut, Dejan Majstorović, Aleksandar Ratkov i Mihailo Vasić.

Nakon slabe partije u polufinalu protiv reprezentacije Rusije, ekipa Srbije je upela da se vrati fizički, ali pre svega mentalno, i odigra odličnu partiju u borbi za bronzu. Samo je u prvim minutima meča rezultat bio izjednačen, da bi pri prvom osetnijem vođstvu Srbija uzela konce igre u svoje ruke nedozvolivši protivniku da se vrati u meč. Razlika je uvećavana iz minuta u minut, do konačnih 21:10 za Srbiju.

EVROPSKO PRVENSTVO

Muška 3×3 reprezentacija Srbije ponovo je postala šampion Evrope! Naš nacionalni tim osvojio je treće uzastopno evropsko zlato, pošto je u finalu Evropskog prvenstva koje se održava u Parizu pobedio Litvaniju – 20:14.

Četvrtfinalni meč protiv reprezentacije Francuske bio je „zagravanje“ za osvajanje titule. Srbija je savladala „trikolore“ rezultatom 20:17, a polufinale je bila repriza polufinala iz Tokija sa Olimpijskih igara – ponovo isti protivnik, neugodna reprezentacija Rusije. Ipak, ovoga puta se nije ponovi scenario iz Tokija, jer je naša ekipa savladala rivala 18:13.

Boje Srbije branili su Miroslav Pašajlić, Mihailo Vasić, Aleksandar Ratkov i Dejan Majstorović. Miroslav Pašajlić je, iako novajlija u timu, proglašen je za MVP igrača turnira.

2022. godina

SVETSKO PRVENSTVO

Muška 3×3 reprezentacija Srbije je peti put postala šampion sveta! Naš tim je u finalu svetskog prvenstva u Antverpenu pobedio Litvaniju 21:16!

Naš Dejan Majstorović je izabran za MVP igrača celog turnira, kao i u idealnu „trojku“ turnira, uz Vaitkusa (Litvanija) i Vervorta (Belgija).

Za Srbiju su igrali Dejan Majstorović, Strahinja Stojačić, Mihailo Vasić i Marko Branković.

Pre toga, u četvrtfinalu je savladan Olimpijski šampion reprezentacija Letonije rezultatom 22:17, a u polufinalu domaćin Belgija 17:12.

EVROPSKO PRVENSTVO

Reprezentacija Srbije odbranila je titulu prvaka Evrope, pošto je u finalu Evropskog prvenstva u Gracu savladala Letoniju – 21:14.

Ovo je četvrto uzastopno zlato za reprezentaciju Srbije na evropskim prvenstvima, a isti ovaj tim (Strahinja Stojačić, Dejan Majstorović, Mihailo Vasić i Marko Branković) ove godine je već osvojio zlato i na Svetskom prvenstvu u Amsterdamu.

MVP turnira je Dejan Majstorović koji predvodi najbolju trojku turnira.

Prethodno su naši momci u četvrtfinalu bili bolji od Poljske (21:18), dok su u polufinalu izbacili Holandiju (21:10).

2023. godina

SVETSKO PRVENSTVO

Šestu titulu svetskog šampiona naši basketaši su osvojili u Beču, pošto su u finalu svetskog prvenstva pobedili reprezentaciju SAD rezultatom 21:19!

Još jedno svetsko zlato osvojili su Dejan Majstorović, Marko Branković, Mihailo Vasić i Strahinja Stojačić.

Strahinja Stojačić je izabran za MVP igrača celog turnira, kao i u idealnu „trojku“ turnira.

Pre toga, u četvrtfinalu su pali Austrijanci – 21:18, a u polufinalu Letonci – 21:18.

EVROPSKO PRVENSTVO

Muška 3×3 reprezentacija Srbije ostvarila je još jedan istorijski rezultat, osvojila petu uzastopnu titulu evropskog šampiona u Jerusalimu, pošto je u finalu Evropskog prvenstva savladala Litvaniju – 22:20.

Šampioni Evrope su Strahinja Stojačić, Stefan Kojić, Marko Branković i Nemanja Barać.

MVP turnira je naš Strahinja Stojačić, koji predvodi najbolju trojku turnira.

Prethodno su naši momci u četvrtfinalu bili bolji od Holandije u izuzetno neizvesnom meču – 21:19. U izjednačenom polufinalu protiv Letonije, naš tim je slavio 21:18.

2012 СП Сениори

2015 Европске игре

2016 СП Сениори

2018 СП Сениори

2018 СП Сениори

2018 СП Јуниори

2019 ЕП Сениори

2019 СП Млади

2021 ЕП

2021 ОИ

2022 ЕП

2022 СП

2023 СП

2023 ЕП