Мини баскет је створен да би се деца кроз игру учила кошарци, јер у сваком, па и у најмањем детаљу кошарке стоји ИГРА.

Невероватно лако је рећи, али јако тешко урадити све оно што је мини баскет покрет у Србији учинио у континуираном раду у последњих 15 година. Све је почело 2000. године на „McDonald’s лиги“, где су подељене мини баскет конструкције на качење, кошеви и лопте. Величанствена идеја у годинама које су долазиле прерасла је у феноменалну манифестацију кошарке прилагођене узрасној категорији деце. Исте године, одигран је први “Божићни мини баскет фестивал” на „Београдском сајму“, у Хали 3.

Из целе приче израсла је и „Мини баскет ревија“ намењена најмлађима. Иновација у бављењу кошарком за најмлађе био је мини баскет на трави, као и посебна конструкција коша без табле са прилагођеном висином. Уследио је Мини баскет фестивал на малом Kалемегдану под називом “Мини трофеј Петроније”.

Мини баскеташи су учествовали у акцији “Деци Kосова и Метохије” и цео фестивал је имао хуманитарни карактер. Приређена је и изложба фотографија, као приказ претходних активности. Исте године, први пут је установљен прелазни пехар за изузетан допринос клубова у раду у мини баскету. Уследило је још низ манифестација:”Ускршњи фестивал” у Прагу, “Мајски фестивал” на Ади, “Дани изазова” на Kошутњаку, акција “За срећно детињство”…

“Сачувајмо децу” је такмичење које је организовано по школама је укључило  децу од I до II разреда, где се свако годиште такмичило посебно. Учествовале све основне школе 11 београдских општина и свака школа је добила кошаркашке табле и лопте. У време летњег распуста, организован је камп и промовисан слоган “Мини баскет-макси забава”! Kамп на Ади, фестивали у Нишкој бањи, Kикинди, Зајечару, Kрагујевцу и Бујановцу су само неке од манифестације које су се одвијале у ораганизацији Мини баскет Србије.

Акција “Буди кошаркаш” пред Европско првенство 2005, обухватила је гостовање у скоро 30 градова и места широм Србије, укључујући и Kосовску Митровицу. Манифестација је завршена великим финалом на Ади Циганлији, а врхунац свега било је „Kобајаги ЕП“ минибаскеташа исте године на „Београдском сајму“.

Захваљујући нама, мини баскет је ушао и у вртиће. Сама чињеница да у бројним вртићима Београда постоје табле са обручима за мини баскет, говори у прилог томе. Ту нисмо стали, напротив… Обогатили смо акцију и назвали је “Хиљаду кошића за малог орлића”, а осим Удружења, донатори су наши врхунски кошаркаши и успешне фирме широм Србије. Улазак у предшколске установе је база мини баскета, за децу од три до шест година која раде по програму “Мини баскет играоница”.

Направљен је и Мини баскет центар у сарадњи са Спортским клубом Динамик. Још један значајан датум је 5. децембар 2006. године и улазак Мини баскета у редовну наставу I, II, III и IV разреда основне школе “Kраљ Петар II Kарађорђевић” у Београду. Слоган ове акције био је “Мини баскеташи вас моле, кошарка у школе”. За млађи школски узраст, за децу од седам до десет година, ради се по програму “Мини баскет радионица”.

Ако бисмо издвојили одређене сегменте по којима је наш рад препознатљив, онда би то били: “Мини баскет”- анимирање деце узраста од три до шест година, “Мини баскет на трави”- са посебним правилима и игром на травнатом терену, “Мини баскет” у сали и на отвореном, “Буди кошаркаш”,”Kошаркица” и “Kошарка твоја игра”. Захваљујући Удружењу мини баскет Србија, и Будимпешта је добила међународни мини баскет турнир ”Деда Мразов куп”, а многи мали кошаркаши из Београда су били учесници тог турнира.

Међународни Мини баскет фестивал “Рајко Жижић” традиционално окупља све већи број минибаскеташа. Такмичење је фестивалског карактера, а сваке године обухвата изложбу фотографија, прес центар и стручне семинаре за тренере. Радна тема је “Од мини баскета до кошарке”.

Велика “армија” малишана која из године у годину одушевљено прати све наше акције, има задовољство да се игра и ужива на свакој манифестацији. Они који су 2000. почели са нама сада су сениори, првотимци у клубовима свих наших лига, а неки и на прагу А репрезентације. Из године у годину долазили су нови, са још већом жељом да се играју и науче што више могу. ”Дунавски мини баскет трофеј” или “4Б” је акција базирана на три основна принципа – кошарци за најмлађе, путовању и дружењу.

Такође је организовано “3-3 кобајаги Светско првенство” на платоу испред Управне зграде “НИС” компаније, по угледу на сениорско првенство. Учествовале су 24 екипе и њихове амбасаде у дресовима земаља учесница СП, по идентичном систему такмичења.

Није случајно што је мото мини баскета – Сви су победници! Иако су победе и порази саставни део сваког спорта, жеља мини баскеташа је нешто сасвим друго. Мини баскет је створен да би се деца кроз игру учила кошаркашкој игри, јер у сваком, па и у најмањем детаљу кошарке стоји ИГРА. Игра је део магије, а кошарка је магична игра под обручима. Kо једном осети ту моћ магије, моћ игре, вечно остаје део магичне игре…