Генерални секретар КСС Дејан Томашевић је са партнерима из УНИЦЕФ-а посетио локацију на Ади Циганлији, на којој ће се изградити инклузивно игралиште.

Уз подршку навијача који су присуствовали пријатељској утакмици Србија – Литванија, прикупљено је 5.373.964 динара за инклузивна игралишта која ће обезбедити деци различитих типова физичких, сензорних и интелектуалних сметњи у развоју, да имају прилику да се играју и да имају позитивно искуство кроз учење кроз игру.

– Задовољство ми је што имамо овако лојалну публику која је уз подршку кошаркашима дала и допринос за стварање бољих могућности за децу са сметњама у развоју.  Дошао сам овде на Аду Циганлију, са УНИЦЕФ-ом како бисмо се срели са директором ЈП Ада Циганлија и како бисмо заједно обишли терен где ће бити изграђено инклузивно игралиште. Нама у Савезу и играчима је веома важно да заједно са нашим партнерима стварамо могућности да као друштво кроз спорт превазилазимо слабости које деца са сметњама у развоју имају и да уз подршку и љубав отворимо могућности за раст и напредак сваког детета – изјавио је генерални секретар КСС Дејан Томашевић приликом радне посете Ади.

Директор „ЈП Ада Циганлија“ Роберт Ђукић изразио је задовољство што ће инклузивно игралиште бити баш на Ади Циганлији, омиљеном месту за одмор и рекреацију Београђана.

– Са овако великим и утицајним партнерима као што су Кошаркашки савез Србије и УНИЦЕФ, ми ћемо дати све од себе да се радови заврше брзо, у складу са договореним роковима. „ЈП Ада Циганлија“ много полаже да буде друштвено одговорна и били смо почаствовани када нам се обратио УНИЦЕФ, као организација која је лидер у знању о деци. Ада ће добити нов простор који ће бити инклузиван и намењен свој деци. Желим да позовем све посетиоце Аде Циганлије да чувају справе и одговорно се односе према игралишту, јер оно припада свима нама и треба да га сачувамо за садашње и будуће генерације – изјавио је Роберт Ђукић.

УНИЦЕФ је глобални лидер у спровођењу програма спорт за развој који достиже 10 милииона деце у више од 40 земаља, кроз спортске активности које су спроведене у последњих пет година.

У Србији постоји јака спортска култура и представља прилику за развој деце. Зато УНИЦЕФ и у Србији, користи снагу спорта за спровођења програмских активности.

– Ми радимо на изградњи инклузивних игралишта на партиципативни начин, уз учешће породица и локланих самоуправа, како би игралишта садржала адекватне справе и реквизите који ће бити приступачни за децу и њихове породица. Сада имамо значајног партнера као што је КСС, који ће нам помоћи да заједно градимо друштво које уместо препрека види могућности – изјавила је Весна Савић Ђукић из УНИЦЕФ-а.

Захваљујући нашој репрезентацији и 18.213 навијача који су бодрили наше кошаркаше у прошлу суботу, за изградњу инклузивних игралишта у Србији је прикупљено 5.373.964 динара.

Грађани који нису били у прилици да присуствују утакмици, још увек могу да дају свој допринос. У августу ће уз уплатницу „Инфостана“ стићи наменска уплатница УНИЦЕФ-а на којој грађани могу да упишу жељени износ донације која је намењена изградњи инклузивних игралишта у Србији.

Деца са сметњама у развоју и инвалидитетом спадају у најугроженије и најрањивије групе у Србији. Наша помоћ и солидарност са њима, неопходни су да бисмо створили друштво које даје једнаку шансу свој деци.