Kњига која је испред вас, поштовани читаоци, написана је у намери да се разјасне основни појмови и дефинишу задаци у процесу планирања, програмирања и реализације тренинга млађих категорија у кошарци.

Kњига „Тренажно-психолошки принципи развоја младих кошаркаша“ настала је са идејом да се тренерима укљученим у рад са младим кошаркашима, узраста од мини-баскета до јуниора, представе основне напомене за учење кошаркашких вештина, методолошки аспекти тренинга млађих категорија, базични појмови у периодизацији спортског тренинга, уз практични приказ организације, дистрибуције оптерећења и избора вежби, као сегмента реализације тренажних активности.

Идеја је била да се сваком од вас прикаже методски пут у синтетизовању теорије и праксе у кошарци. Аутори су, на бази личне анализе, великог броја разговора с колегама професорима, тренерима, експертима из медицине и теорије спортског тренинга, као и слушајући шапутања својих студената и играча са којима су радили, дошли до концепта писања овог материјала. Основна идеја водиља аутора и Удружења кошаркашких тренера Србије за писање и објављивање ове књиге била је покушај да се планирању, програмирању и реализацији процеса обуке и усавршавања основних кошаркашких техничко-тактичких вештина да научно-стручни приступ.

Kолевка стварања успешних кошаркаша у сениорском рангу такмичења је рад с млађим категоријама.