У београдском хотелу „Хајат“, данас је представљен дугометражни документарни филм „Скок“, чија је јунакиња амбасадорка ФИБА и Европског првенства за жене које се управо одржава у Србији Наташа Ковачевић. Пред великим бројем угледних званица и представника медија, хероина овог филма се у име читаве екипе захвалила на помоћи свима који су допринели реализацији овог четворогодишњег пројекта.

– Без подршке сваког од вас ништа од овога не би било могуће. Не мислим само на пројекат и споменик, већ и на читаву причу повратка на паркет. Дали сте ми ветар у леђа када је било најпотребније – истакла је Наташа Ковачевић, која је уручила специјалне поклоне, реплике споменика на Калемегдану.

Специјалне поклоне, редом су добијали извршни директор ФИБА Европа Камил Новак, директор Кошаркашког савеза Француске Горан Радоњић, председник Кошаркашког савеза Француске Жан-Пјер Сиутат и генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Дејан Томашевић.

Министру Омладине и спорта Вањи Удовичићу, председнику Кошаркашког савеза Србије Предрагу Даниловићу и амбасадору Француске Фредерику Мондолонију, Наташа ће поклоне уручити накнадно.

Филм „Скок” је сниман протекле четири године, у седам земаља и 13 градова. То је прича о задивљујућем повратку на терен Наташе Ковачевић која је после саобраћајне несреће у Мађарској, у септембру 2013, смогла снаге да опет игра кошарку иако је у тој несрећи изгубила део ноге. Она је ушла у историју кошарке као прва кошаркашица која је са спортском протезом играла професионалну кошарку и освојила трофеј (Куп Србије 2016).

Овај филм је и прича и о онима који су јој помогли онда када јој је било најтеже. Ту су, пре свега, кошаркашки савези Србије и Француске и ФИБА Европа. Филм прати њен повратак на терен, али и поновне сусрете са местима и људима који су јој променили живот, као и њену жељу да иза себе остави знак захвалности према свима њима. Она долази на идеју да на Калемегдану подигне Споменик утемељивачима српске кошарке, односно репрезентацији Југославије која се квалификовала на Прво светско првенство у Буенос Ајресу 1950.

Та репрезентација која се у Ници, почетком јануара 1950, пласирала на Прво светско првенство, била је састављена од играча Црвене звезде и Партизана. У тиму који је водио француски тренер Анри Хел били су: Милорад Соколовић, Борислав Станковић, Александар Гец, Мирко Марјановић, Ладислав Демшар, Небојша Поповић, Срђа Калембер, Радомир Шапер, Лајош Енглер, Тулио Роклицер, Александар Николић, Драган Гоџић и Волмош Лоци.

Подизањем споменика на Калемегдану завршена је још једна њена важна мисија, а тај чин представља нови доказ српско-француског пријатељства у кошарци и симболичан крај филма „Скок” који ће од јесени 2019. почети свој фестивалски живот. Споменик је подигнут на месту где је деценијама стајала ограда која је делила терене Црвене звезде и Партизана, а уклањањем ограде – уз сагласност оба клуба – Наташа је хтела да покаже да наша два највећа клуба могу да сарађују у интересу српске кошарке.

Споменик је рад академског вајара Радоша Раденковића и представља део мултимедијалног пројекта ”Скок” иза кога стоји продуцентска кућа  „Синеспорт” из Београда, односно аутор пројекта  Александар Милетић и редитељ Ивица Видановић.

Споменик су 12. децембра 2018. свечано открили министар омладине и спорта Србије Вања Удовичић, заменик градоначелника града Београда Горан Весић, председник Кошаркашког савеза Француске Жан-Пјер Сиутат и председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић. На табли поред споменика пише:

”Споменик је подигнут у славу југословенске репрезентације која се пласирала на Прво светско првенство 1950, али и у знак српско-француског пријатељства у кошарци. То пријатељство траје од времена када је на овом месту Анри Хел тренирао репрезентацију Југославије, до данас, када је Кошаркашки савез Француске помогао српској кошаркашици Наташи Ковачевић да опет стане на ноге после тешке саобраћајне несреће.

Тим који се на квалификацијама у Ници, почетком јануара 1950, пласирао на Прво светско првенство, јединствен је у историји европске кошарке, јер је изнедрио четири члана Куће славних ФИБА: Небојшу Поповића, Александра Николића, Радомира Шапера и Борислава Станковића. Та репрезентација коју је водио Хел била је састављена искључиво од играча Црвене звезде и Партизана, који су на овом месту провели неке од најлепших тренутака у свом животу”.