У „Народном позоришту“ у Београду вечерас је одржана Свечана академија Кошаркашког савеза Србије поводом 70 година од оснивања Кошаркашког савеза и 95 година кошарке у Србији.

Овом сјајном догађају који ће се дуго памтити присуствовала су бројна велика имена европске, југословенске и српске кошарке. Поред челника КСС и највиших званичника ФИБА Европа, у фантастичном амбијенту уживали су и многи легендарни кошаркаши и кошаркашице који су проносили славу наше кошарке широм планете.

Златне значке Кошаркашког савеза Србије добили су Ратко Радовановић, Зоран Славнић, Рајко Жижић, Миодраг Бабић и Анђелија Арбутина. Ово вредно признање председник КСС Предраг Даниловић уручио је Арбутини, Бабићу, супрузи Рајка Жижића Љиљани и кћерки Ратка Радовановића Сари.

Носиоци сребрних лопти су Братислав Ђорђевић и Милан Цига Васојевић. Генерални секретар КСС Дејан Томашевић уручио је врена признања Ђорђевићу и Васојевићевом сину Борису.

Председник ФИБА Европа Тургај Демирел уручио је председнику КСС Даниловићу плакету као знак пажње поводом јубилеја – 70 година КСС и 95 година кошарке на овим просторима.

У фантастичној атмосфери, свечаним званицама први се обратио председник КСС Предраг Даниловић.

– Поштовани представници Владе, уважени представници ФИБА, даме и господо, драги пријатељи, дозволите ми да изразим захвалност што сте својим присуством увеличали данашњи догађај, којим обележавамо двe великe годишњице – 70 година од оснивања Националног савеза и 95 година кошарке у нашој земљи. Сви смо веома поносни на ове бројке, јер оне показују пут који смо прешли да бисмо данас били ту где јесмо. Тај пут је био тежак, пун успона и падова, међутим, љубав и страст које негујемо према овом спорту од самог почетка помогли су нам да истрајемо.

Кошарка у Србији представља спорт који је дефинитивно више од игре. У богатој историји српске кошарке, наши играчи и играчице небројено пута доносили су нам радост и успехе. Али, изнад свега, они су својим ставом и понашањем доприносили побољшању слике и угледа Србије и српског народа на међународној сцени.

Карактеристике друштва виде се у односу спортиста на различитим теренима и ми, као срчан и поносан народ, можемо да будемо више него задовољни начином на који је кошарка репрезентовала нашу земљу. Србија можда јесте мала, али је однеговала и извела на пут велики број изузетних личности и када кажем изузетних, не мислим само на спортски аспект, јер кошарка формира и целокупан људски карактер. Баш из тог разлога, својим радом, свакодневно подстичемо децу и младе људе да се баве кошарком и спортом уопште. Један део њих биће успешан и ми ћемо добити једног новог Радивоја Кораћа, Милоша Теодосића, Вукицу Митић или Соњу Петровић. Још важније је да ћемо добити вредне и квалитетне људе који ће најбитније лекције научити баш на кошаркашком терену. А сви знамо да те лекције остају за цео живот.

Важно је да знате да кошарка у нашој земљи заиста представља начин живота, било да је реч о клупском или репрезентативном нивоу. Она се живи из дана у дан. Некада доноси тугу, некада радост, али неминовно спаја људе. Мало која нација може да се похвали тиме да више од 20.000 људи дочека репрезентацију после неког шампионата. А такви дочеци су у Београду традиција.

У  спортском животу једног нашег кошаркаша или кошаркашице посебну улогу има Кошаркашки савез Србије. Савез је ослонац њиховог развоја. Ми смо ти који водимо бригу о нашим играчима и играчицама и то је успешна традиција коју ћемо наставити. Морам да нагласим да традиција не подразумева само резултатски успех, већ и неговање културе добрих и транспарентних односа који су услов за сваку успешну сарадњу. Политика наше куће је да негујемо пријатељства широм Европе и света, да ширимо и јачамо нашу кошаркашку породицу, јер је то једина формула за напредак и усавршавање.

Већина нас који смо вечерас овде долази из света кошарке и спорта и сви врло добро знамо важност и моћ тимског рада. Баш из тог разлога сам веома поносан што сте данас са нама, што нам својим присуством помажете да овај догађај обележимо како доликује, јер без заједништва свих нас не би било српске кошарке какву данас знамо.

Данас овим јубилејом славимо изузетну прошлост, али будите уверени да Кошаркашки савез Србије чини све да осигура стабилну и блиставу кошаркашку будућност. Верујемо да ће та будућност створити неке нове идоле који ће с поносом моћи да кажу да долазе из земље кошарке – рекао је Даниловић.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је на овом свечаном скупу:

– Не желим да говорим овде вечерас као министар, већ као спортиста… Драго ми је што сам вечерас у оваквом друштву. Као клинац од 13 година био сам 1995. испод сад већ чувеног балкона и тај тренутак ми је одредио даљи живот и спортску каријеру, јер сам силно желео да се и ја једног дана попнем на тај балкон… Велики број медаља је иза наших кошаркаша и кошаркашица и сигуран сам да ће тако бити и убудуће. Минстарство омладине и спорта увек ће бити уз Кошаркашки савез Србије на мисији наставка традиције успеха и стварања нових шампиона. Срдачне честитике на великом и значајном јубилеју.

На Свечаној академији говорио је и председник ФИБА Европа Тургај Демирел.

– Велико ми је задовољство што сам данас овде са вама, што обележавамо  један историјски тренутак који је обележио наш спорт. Данас славимо 95 година од када је одриграна прва кошаркашка утакмица у Србији и 70. рођендан националног Савеза једне земље коју љубитељи игре под обручима широм Европе и света поистовећују са термином “Земља кошаке”. Ово није случајан спој ове две речи. Уместо тога, овај назив представља баш оно што ми данас прослављамо – рађање изузетне кошаркашке културе – “Школа кошарке”, да употребимо још један широко прихваћени термин, која је обележила европску кошарку од њеног почетка.

Током своје играчке каријере не само да сам играо са њима, него сам и гледао многе играче из Србије. Гледао сам и многе српске тимове. Сви они су имали једну заједничку ствар, а то је да су рођени да играју кошарку, могло би се рећи да су рођени кошаркаши. Списак легендарних играча из овог региона, који су директно или индиректно дали свој допринос развоју спорта, заиста је бесконачан и практично је немогуће да то не поменем овде. Имена кошаркашких легенди из Србије, играча, тренера или званичника, као и број титула које су српски тимови освојили на свим нивоима током ових  70 година је нешто на чему би им многе друге земље и играчи позавидели.

Српски играчи сваке године, како у категорији сениора тако и у млађим категоријама, доносе бројне медаље са европских и светских такмичења. Сваке године неки нови српски таленат освоји срца кошакрашке заједнице. Сваке године српска кошарка поставља све више циљеве и све су већа очекивања од њених тимова и играча. Српска кошарка сваке године поставља нове стандарде уметности кошаркашке игре. Ово се није променило у последњих 95 година. И, на крају, управо због свега овога ово јесте “Земља кошарке”!

После говорника, емитовани су својеврсни видео записи који су присутне водили кроз пребогату историју наше игре под обручима, а присутне легенде су излазиле на бину и говориле свако о свом периоду и медаљама на највећим такмичењима. На бину су излазили Радован Радовић и Немања Ђурић, син Радомира Шапера Срђан и унука Борислава Станковића Александра Кнежевић, Марија Вегер и Владимир Цветковић, Снежана Зорић и Никола Плећаш, Братислав Ђорђевић и Дан Питерсон, Жарко Паспаљ и Анђелија Арбутина, Душан Ивковић и Саша Обрадовић, Саша Ђорђевић и Дејан Томашевић, Миодраг Бабић… Присутне званице поздариле су и легендарне госте Дина Менегина и Анатолија Мишкина.

На крају предивне вечери, генерални секретар КСС Томашевић захвалио се држави Србији, Министарству омладине и спорта, Олимпијском комитету Србије, спонзорима и пријатељима на подршци.