Данас je у седишту ФИБА у швајцарском Мијеу одржан жреб за квалификационе турнире за Олимпијске игре 2020. за сениорке и сениоре, на коме је Кошаркашки савез Србије представљала потпредседница за женску кошарку Ана Јоковић.

Женска сениорска репрезентација Србије бориће се од 6. до 9. фебруара 2020. године у београдској „Дворани Александар Николић“ за пласман на Олимпијске игре у Токију са репрезентацијама САД, Нигерије и Мозамбика. Са овог турнира две најбоље репрезентације иду на ОИ са изузетком САД, јер су Американке већ обезбедиле пласман у Токио.

Домаћини квалификационих турнира за кошаркашице биће и Француска, Белгија и Kина.

По три најбоље женске екипе са турнира у Француској и Кини обезбедиће пласман на Олимпијске игре у Токију 2020, док са турнира у Белгији на ОИ такође иду две екипе, пошто је и Јапан као домаћин већ учесник ОИ.

Мушка репрезентација Србије ће у новобеоградској „Штарк Арени“ од 23. до 28. јуна 2020. године тражити олимпијску визу прво у А групи у дуелима са националним селекцијама Доминиканске Републике и Новог Зеланда, а затим ће две првопласиране екипе укрстити са Б групом у којој су Порторико, Италија и Сенегал. Систем такмичења је такав да ће на сваком од четири мушка турнира бити две групе од по три тима, а најбоље две репрезентације иду у полуфинале. Само победници квалификационих мушких турнира избориће учешће на ОИ у Токију.

Домаћини турнира су и Литванија, Хрватска и Канада.

Председник КСС Предраг Даниловић рекао је после жреба:

– Могли смо да добијемо и теже групе. Свакако је свима највећи циљ да учествују на Олимпијским играма. Неће бити лако, надам се пласману на Олимпијске игре и жена и мушкараца, а сада се тек види колики је значај добијања организације квалификационих турнира – истакао је Даниловић.

Жребу у Мијеу присуствовала је потпредседница КСС за женску кошарку Ана Јоковић.

– Жреб је био организован на изузетно високом нивоу. Наше кошаркашице и кошаркаши имаће испред себе велике изазове пред домаћом публиком, јер нема лаких противника у овим квалификацијама. У сваком случају, верујем да ће обе репрезентације Србије, сениорке и сениори, спремни дочекати квалификационе турнире и да ће уз велику подршку са трибина обезбедити пласман на Олимпијске игре у Токију.

Потпредседник КСС за мушку кошарку Игор Ракочевић изнео је утиске о жребу.

– Мислим да жреб могао да буде и тежи… У групи имамо екипе које играју атипично попут Новог Зеланда… Далеко је турнир, има још седам месеци, па није време за неке озбиљније прогнозе. Италијани су увек индивидуално јаки са НБА играчима, они представљају највећу опасност… Надам се да ћемо играти у најјачем саставу и да имамо добре шансе да пласирамо на ОИ.

 

ЖЕНСКИ ТУРНИРИ

Београд (Србија)

Нигерија

САД

Србија

Мозамбик

Бурж (Француска)

Француска

Порторико

Бразил

Аустралија

Фошан (Кина)

Кореја

Кина

Велика Британија

Шпанија

Остенде (Белгија)

Канада

Јапан

Шведска

Белгија

МУШКИ ТУРНИРИ

Београд (Србија)

А група

Доминиканска Република

Нови Зеланд

Србија

Б група

Порторико

Италија

Сенегал

Каунас (Литванија)

А група

Литванија

Кореја

Венецуела

Б група

Пољска

Словенија

Ангола

Сплит (Хрватска)

А група

Немачка

Русија

Мексико

Б група

Тунис

Хрватска

Бразил

Викторија (Канада)

А група

Грчка

Кина

Канада

Б група

Уругвај

Чешка

Турска