У четвртак 6. фебруара 2020. у београдској дворани „Александар Николић“ почиње такмичење у две ФИБА квалификационе олимпијске групе, односно два турнира.

Ривали женске кошаркашке репрезентације Србије биће САД, Нигерија и Мозамбик, а два национална тима са овог турнира обезбедиће пласман на Олимпијске игре у Токију 2020, пошто су се Американке, као шампионке света, већ пласирале и такмиче се ван конкуренције.

Други турнир је пребачен у Београд из кинеског града Фошана, где је требало да буде организован, због епидемије Корона вируса у Кини, а на њему ће се за три олимпијске визе борити Шпанија, Велика Британија, Кореја и Кина.

Репрезентација Србије у четвртак 6. фебруара отвара такмичење против селекције Сједињених Америчких Држава. Утакмица се игра у дворани „Александар Николић“ од 20.00 часова.

Без обзира што меч има ревијални карактер, с обзиром на то да су се Американке већ пласиране на ОИ, селектор нашег тима Марина Маљковић истиче колики ће значај за њену екипу имати дуел првог кола против САД.
<blockquote>- Американке су свакако најбоље играчице на свету, то сви знамо… Нама је то прилика да видимо где смо против њих, али нам је много важнија прилика да направимо корекције у нашој игри за две најзначајније утакмице, а то су оне против Нигерије и Мозамбика и све улажемо у те две утакмице… – рекла је Марина Маљковић.</blockquote>
Без обзира што су већ осигурале пласман на Олимпијске игре, Американке су у Београд стигле у веома јаком саставу, са жељом да потврде доминацију на светском нивоу.
<blockquote>- Знамо против кога играмо и у каквом су саставу дошле, оне су без било каквог оптерећења, јер су већ обезбедиле пласман на Олимпијске игре. Ми у утакмицу улазимо максимално фокусиране на само нашу игру, уз жељу да исправимо све могуће грешке пред утакмице које ћемо овог викенда одиграти против Нигерије и Мозамбика – закључила је капитенка Јелена Брукс.</blockquote>
Утакмице А групе, односно ФИБА А турнира на коме се такмичи Србија, играће се у поподневним и вечерњим терминима, док се такмичење у Б групи или Б турниру одржава у истој дворани у раним поподневним терминима.

Преносе утакмица можете пратити на РТС и Спортклубу.

<strong><u>РАСПОРЕД А ТУРНИРА</u></strong>

<strong>Четвртак 6. фебруар </strong>

17.00: Нигерија – Мозамбик

20.00: САД – Србија

<strong>Субота 8. фебруар </strong>

17.00: Србија – Нигерија

20.00: Мозамбик – САД

<strong>Недеља 9. фебруар</strong>

17.00: Србија – Мозамбик

20.00: Нигерија – САД

&nbsp;

<strong><u>РАСПОРЕД Б ТУРНИРА</u></strong>

<strong>Четвртак 6. фебруар </strong>

12.00: Кина – Велика Британија

14.30: Кореја – Шпанија

<strong>Субота 8. фебруар </strong>

12.00: Шпанија – Кина

14.30: Велика Британија – Кореја

<strong>Недеља 9. фебруар</strong>

12.00: Кореја – Кина

14.30: Велика Британија – Шпанија