ФИБА је одредила термине четири Олимпијска квалификациона турнира, који ће се одржати од 29. јуна до 4. јула 2021. Од раније је познато да ће домаћини турнира бити Србија (Београд), Канада (Викторија), Хрватска (Сплит) и Литванија (Каунас).

Ови термини установљени су у договору са Међународним олимпијским комитетом и националним савезима. По првобитном плану квалификациони турнири је требало да буду одржани овог лета, али су, као и остала ФИБА такмичења и Олимпијске игре, одложени због глобалне пандемије вируса COVID-19.

На турниру у Београду, мушка репрезентација Србије бориће се за олимпијску визу са Доминиканском Републиком и Новим Зеландом, док су у другом делу жреба Италија, Сенегал и Порторико. Само ће победници четири Олимпијска квалификациона турнира обезбедити пласман на Олимпијске игре, које су на програму од 23. јула до 8. августа 2021.

Београд је у фебруару ове године био организатор квалификационог турнира за кошаркашице, на коме су наше репрезентативке обезбедиле пласман на ОИ у Токију.