У Кошаркашком савезу Србије направљена је анализа и констатовано је да Рода 3×3 првенство Србије може да се организује и одржи у пуном капацитету. Реално је очекивати да су 3×3 такмичења једна од ретких за које се претпоставља да ће постојати могућности одржавања. Процена је да би 3×3 такмичења могла да почну већ од друге половине јуна, а сезона би била продужена највероватније и на део или цео септембар.

Због комплетног застоја у организацији ФИБА турнира (питање је да ли ће и када бити одржани), може да се очекује да ће на већини наших турнира наступити и наше најјаче екипе, односно да би наша лига била јача него икада.

Првенствени задатак је да се утврде могућности потенцијалних локалних организатора за организацију турнира. Приликом расписивања конкурса и након пријава пред сезону, а пре пандемије Корона вируса, утврђено је да ће Рода 3×3 првенство Србије 2020. у календару имати 43 турнира. Нажалост, ситуација изазвана пандемијом све је довела у питање, у најбољем случају календарски померила сезону, а неким раније пријављеним турнирима су прошли предвиђени датуми одржавања.

Први задатак је да се у најкраћем временском року утврде тренутни потенцијали, заинтересованост и могућности локалних организатора за организацију пријављених турнира.

На адресе свих пријављених локалних организатора послат је упит везан за могућности организације и нови термини, са крајњим роком одговора до петка 29. маја. После тог рока у периоду од седам дана извршило би се усаглашавање и усвајање календара такмичења.

Такође, остављена је могућност и онима који се до сада нису пријавили да у предвиђеном року поднесу накнадну пријаву.