Јубиларни 20. Међународни мини баскет фестивал „Рајко Жижић“ на Београдском сајму (хала 3), у организацији KСС и Удружења Мини баскет Србија, а под генералним покровитељством компаније НИС, почео је у четвртак 23. јануара и трајаће до недеље 26. јануара. Данас су овај сјајни фестивал свечано отворили председник KСС Предраг Даниловић и председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић.

Око 3.750 девојчица и дечака на једном месту током овог традиционалног тунира учествује у игри између два обруча. Деца, будући асови, подељени су у четири групе: 2009. и млађи, 2010. и млађи, 2011. и млађи и 2012. и млађи.

Раце Георгиевски, председник Удружења мини баскет Србија при KСС, који је већ две деценије најзаслужнији за овај својеврсни кошаркашки дечји спектакл на почетку је добио пехар од три девојчице из Зворника. Он је затим истакао је да ове године на турниру учествује 250 екипа, што је апсолутни рекорд, а онда и поздравио многобројне угледне госте, родитеље и децу.

Први се присутнима обратио председник КСС Предраг Даниловић, коме је захвалницу-пехар уручио Георгиески.

– Децо, пре свега вам желим све најбоље у новој години, да порастете, да се играте и забављате, дружите, да будете добри у школи, да не слушате родитеље него тренере… Желим вам да вам овде буде лепо… – рекао је Даниловић.

Свечаном отварању присуствовали су и спортски директор ФИБА за Европу Коста Илијев, генерални секретар КСС Златко Болић, потпредседник ОКС Жарко Зечевић, Братислав Ђорђевић, професор Владимир Копривица, Владислав Лучић…

Да наш мини баскет има подршку ФИБА потврдило је и присуство Илијева, који је рекао:

– Поздрав свој деци, тренерима и организаторима… Желим вам да одржавате овај турнир бар још 20 година у овој земљи кошарке!

Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић предао је поклон председнику Удружења мини баскет Србија Радету Георгиевском – специјалну серију значака Олимпијског комитета Србије.

– Господин Георгиевски овај поклон у потпуности заслужује, за 20 година бављења овим хуманим и добрим послом за кошарку и спорт. Имао сам ту част и велику привилегију да тренирам Рајка Жижића три године и лично сам био доста везан за тог дивног човека и великог играча. Ви сте најбољи део Србије, ви сте овде сви победници и нико неће до последње утакмице да изгуби. Желим вам добро здравље и све најбоље – поручио је Маљковић, који је такође добио пехар.

Захвалнице-пехаре су добили и „Београдски сајам“, НИС, КСС, доскорашњи селектор Србије Александар Ђорђевић, селекторка сениорки Марина Маљковић, селектор 3х3 репрезентације Горан Војкић, син Рајка Жижића Иван, сви регионални савези, као и клубови који су свих 20 година учесници овог фестивала – Земун, Младост Земун, Жарково и Велика Кикинда.

Турнири се одржавају на шест терена на кошевима висине 2,60 м и 2,75 м, са лоптама број „4“ и „5“. Уз то, постављен је и један терен на коме се игра мини баскет на вештачкој трави. У току такмичења се одржава и клиника за тренере „Од мини баскета до кошарке“, као и предавања за тренере за узрасне категорије рада са најмлађима од три до пет, као и од десет до 12 година, која су држали Раде Георгиевски и стручни сарадник и координатор млађих мушких селекција Гордан Тодоровић. У показним тренинзима учествовали су и кадети КК Партизан НИС, као и најмлађи кошаркаши из вртића „Лоли“ и „Биби“, којима је час-тренинг држао Никола Фајмоговић. Током фестивала, Олимпијски комитет Србије је организовао радионицу у којој су учесници одговарали на питања из олимпијске историје наше земље.

– Сматрам да је мини баскет извор опстанка кошарке у Србији, јер је то кошарка која је прилагођена најмлађим узрасним категоријама. Фестивал је доживео свој јубилеј у виду двадесетог издања, а овога пута је постигнут и рекорд у броју екипа које учествују. Сви такмичари су победници, што је наш мото, и због чега су свима додељене медаље, пехари и захвалнице. Компанија НИС је наш „покретач“ у протеклих десет година, који унапређује и омасовљава наше постојање, и у правом смислу речи је „будућност на делу“, што се кошарке за најмлађе тиче – изјавио је Раде Георгиевски, председник Удружења Мини баскет Србија.

Током овог фестивала, Црвени крст Србије и УНИТАС организација, која се бави борбом против трговине људима и децом, организују радионице.

За све учеснике 20. Међународног мини баскет фестивала „Рајко Жижић“ обезбеђене су медаље и пехари.