Селектор женске сениорске репрезентације Србије Марина Маљковић пратила је жреб за квалификационе турнире за Олимпијске игре.

– Мислим да је велика част и привилегија што је и кошаркашима и нама омогућено да квалификационе турнире играмо код куће, пред својим навијачима. То нам даје додатни мотив и снагу, а мојим кошаркашицама и мени подиже одговорност на највиши ниво да се прикажемо у што бољем светлу и обезбедимо пласман на Олимпијске игре у Токију. Када причамо о саставу наше групе, морамо бити свесни и прихватити јасну разлику у квалитету између мушких и женских селекција које долазе из Африке. У женској кошарци физичка снага озбиљно долази до изражаја, што ретки и врсни познаваоци женске кошарке јако добро знају. Африка је истински напредовала у женској кошарци у последње време и њихове играчице су доминантне пре свега у француској и у шпанској лиги. Нјихова физичка спрема прави велику разлику, много већу него у мушкој кошарци. Што се Сједињених Држава тиче, огромно ми је задовољство што смо у истој групи и надам се да ће доћи у најбољем саставу, да би људи схватили колико је женска кошарка лепа, да би схватили богатство женске кошарке и ја се надам да ћемо видети прави „Дрим тим“ у Београду у фебруару.

Јасно је колики значај има женски квалификациони турнир који је на програму од 6. до 9. фебруара 2020. године у београдској „Дворани Александар Николић“.

– У питању су квалификације за Олимпијске игре. Огроман је значај овог такмичења у целом свету, јер сви желе да буду у Токију. Када то кажем, онда да напоменем ситуацију која ме је дочекала у Шангају када сам се вратила са квалификација прошле недеље. Две најбоље играчице моје екипе неће тренирати са нама ни играти за Шангај целе ове сезоне, како би се припремале за Олимпијски турнир 3×3, јер је то питање националног значаја. Уз све ово што сам навела, имамо јако мало дана за припреме на располагању, што је велики проблем. Неће бити лако, али женска кошаркашка репрезентација никад не одустаје од своје девизе да да све од себе на терену, што је доносило резултате свих ових година, а посебно сада када су у питању Олимпијске игре, јер је то за ову генерацију сан свих снова.