Кошаркашки савез Србије пету годину заредом званично проглашава најбољег кошаркаша и кошаркашицу године. У свечаној атмосфери на традиционалном новогодишњем коктелу КСС у хотелу „Краун Плаза“, пред бројним угледним званицама из света кошарке и спорта, додељене су награде за најбољег кошаркаша и кошаркашицу Србије у 2019.

Као и претходних година, како би избор био што објективнији, КСС је процес гласања поверио спортским новинарима свих угледних и тиражних српских медија, који прате кошарку и активности КСС. Према избору жирија, који су чиниле спортске редакције свих дневних новина, телевизија са националном фреквенцијом, радио станица са националном фреквенцијом, информативних агенција, као и најугледнијих интернет портала који прате збивања под обручима и специјализованих кошаркашких емисија, најбољи у 2019. години су Соња Петровић и Богдан Богдановић!

Кошаркашица шпанске Ђироне, која је летос водила Србију да бронзане медаље на Европском првенству, освојила је 29 гласова, Јелена Брукс је имала четири, Ана Дабовић два, а прошлогодишња победница Александра Црвендакић један глас.

Кошаркаш НБА лигаша Сакрамента и најбољи стрелац Светског првенства у Кини тријумфовао је са 22 гласа, прошлогодишњи освајач овог ласкавог признања Никола Јокић добио је 11, Василије Мицић два, а Никола Милутинов један глас.

Бројне званице поздравио је председник КСС Предраг Даниловић, који се осврнуо на догађаје у 2019. и очекивања од 2020. године.

– Драго ми је што сте дошли у оволиком броју, јер и то представља признање да Савез ради добро. Следеће године нас очекују два битна турнира, као и квалификације за европска првенства у виду „прозора“. Ове године смо било домаћини Европског првенства за жене у три града, што је после ЕП за мушкарце 2005. био најсложенији посао. Желео бих да се захвалим свим људима који су учестовали у организацији и мојим сарадницима, били смо добри организатори и домаћини.

Што се тиче пословних партнера, продужили смо вишегодишње уговоре и потписали уговоре са веома битним компанијама… КСС никада до сада није имао оволики број еминентних компанија и на то сам веома поносан. Треба напоменути да сам поносан на то што су девојке освојиле медаљу на ЕП, момци у баскету 3×3 освојили ЕП и пласирали се на Олимпијске игре. Надам се и да ћемо и са ове две кошаркашке репрезентације учествовати на ОИ у Токију. Захвалио бих се још једном држави Србији, без чије огромне помоћи не бисмо били у ситуацији да се кандидујемо за добијање два квалификациона олимпијска турнира. Желим вам срећу Нову годину, божићне празнике, пуно здравља и среће – поручио је Даниловић.

Генерални секретар КСС Златко Болић говорио је o догађајима у 2020.

– Следеће године имамо доста активности, а ту је и женски квалификациони турнир за Олимпијске игре од 6. до 9. фебруара у Београду. Молио бих вас да нам помогнете, да се сви потрудимо да мушка и женска селекција оду на ОИ у Токију. Мислим да би то било јако лепо да Србија у кошарци има три представника.

Желео бих и да искористим ову прилику да се захвалим председнику Даниловићу и Управном одбору на поверењу које су ми указали, да добијем велику част да обављам функцију генералног секретара КСС. Честитао бих награђенима на признањима, све најбоље у 2020. и да следеће године у ово доба славимо неку освојену медаљу на Олимпијским играма – рекао је Болић.

Уследила је додела признања, а први трофеј је примила госпођа Невенка Петровић, Соњина мајка, којој је награду уручио председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић.

Мајка најбоље српске кошаркашице у 2019. Невенка Петровић захвалила се присутнима,

– Најлепше хвала у Соњино и моје име, кја сам једна срећна и надасве поносна мајка, поготово што је Соњи ова бгодина била изузетно тешка због нповреде и операције, знам колику захвалност осећа према Савезу и целој држави. Али, сада је најважнкије да девојке опет буду онако сложне и дају све од себе да се квалификују на Олимпијске игре.

Соња се из Шпаније званицама обратила путем видео поруке.

– Најискреније хвала на избору, за мене је ова година била веома тешка и чињеница да сам била у конкуреницји ми веома знаци. Хвала саиграчицама, тренерима, као и породици што су помогли да све ове проблеме лакше изнесем. Хвала Кошаркашком савезу Србије који ми је помогао у оправку. Надам се да ће 2020. бити још боља – рекла је Соња Петровић.

Следећа је на бину изашла мајка најбољег кошаркаша Србије у 2019. Ковиљка Богдановић, којој је Даниловић уручио ласкаво признање, а она се захвалила и пожелела присутнима много среће у Новој години.

– Хвала Кошаркашком савезу Србије и свим присутнима, много сам срећна и поносна!

Богдан се из далеког Сакрамента такође обратио званицама путем видео поруке.

– Хтео бих свима да се захвалим на избору за најбољег кошаркаша Србије. Хвала свим новинарима који су гласали, као и Кошаркашком савезу Србије. Велика ми је част и задовољство што сам добио ово признање. Велики поздрав из Америке – закључио је Богдановић.

За протеклу годину, Кошаркашки савез Србије је одлучио да уручи и специјално признање. Добитник специјалне награде Кошаркашког савеза Србије је Душан Домовић Булут, освајач злата у дресу Србије на летошњем Европском првенству и најспектакуларнији баскеташ света у избору који је организовала ФИБА. Булуту је плакету КСС уручио председник Даниловић.

– Захвалио бих се на вредном признању, али морам да се захвалим саиграчима без којих не бих био овде и машинерији КСС без чије помоћи не бисмо могли да се квалификујемо на Олимпијске игре. Желим срећу мушкој и женској селекцији на квалификацијама за ОИ – рекао је Душан.

Избор за најбоље, Кошаркашки савез Србије организује од 2015. године, када су лауреати били Ана Дабовић и Немања Бјелица. Годину касније најбољи су били Соња Петровић и Милош Теодосић, 2017. Јелена Миловановић и Богдан Богдановић, a прошле године Александра Црвендакић и Никола Јокић.