СРБИЈА – ЈАПАН 69:64 (24:9, 14:25, 16:12, 15:18)

Женска репрезентација Србије остварила је прву победу на Светском првенству у Сиднеју. Наше девојке су сјајно почеле и на крилима одличне игре из прве четвртине, уз све осцилације, успеле да остваре тријумф над Јапаном.

За нашу групу следи дан одмора, следећи ривал биће селекција Аустралије, у недељу од 10.00 часова по средњеевропском времену.

Почело је одлично, наше девојке су повеле 5:0, водиле и 14:6 колико је било после поена Тине Крајишник у 7. минуут меча. Раца је тројком донела 17:9, да би се на први мали одмор отишло са огромних 24:9. Биле су изабранице селекторке Марине Маљковић заиста у добром ритму.

Међутим, Јапан није узалуд освојио сребрну медаљу прошле године у Токију. Јапанке су успеле да се ослободе притиска наших девојака. Мало по мало, наша разлика се топила. Од 33:22, за час је било 33:30. Тај налет Јапана одбила је Тина Крајишник, да би тешку тројку погодила Саша Чађо захваљујући којој је наш тим пред велики одмор ипак задржао дистанцу – 38:34.

На начин како је почела утакмицу, Јована Ногић је отворила у друго полувреме – тројком. Талентовано крило уносило је доста добру енергију, као и Ивана Раца, Кристина Топузовић… Док се од искуснијих све то очекивало, сада су млађе биле права покретачка снага. Иако је Јапан до краја претио, наше девојке су успеле све налете да одбију, да издрже и кризне периоде. Последњи се десио у другој половини четвртог периода. Наиме, после тројке Кристине Топузовић за „плус 11“ (65:54) пет минута пре краја, наше девојке су биле без поена скоро више од четири минута. Пост је прекинула Кристина Топузовић и пред последњих 75 секунди наш тим је водио 67:60. И поред пар несмотрености, наше девојке су успеле да предност сачувају до краја.

Комплетну статистику можете видети овде

https://www.fiba.basketball/womensbasketballworldcup/2022/game/2309/Serbia-Japan#tab=boxscore

# Уз наше кошаркашице у Сиднеју су председник КСС Предраг Даниловић, потпредседница за женску кошарку Ана Јоковић и генерални секретар Златко Болић.

ИЗЈАВЕ

Марина Маљковић, селекторка репрезентације Србије.

– Велика победа. Знали смо још из Токија какав је Јапан тим. Тамо су освојили сребрну медаљу. Осим тога, јако добро знам и квалитет јапанске лиге и заиста је велика је ствар што смо победили са овим младим играчицма које су сада иступиле на прави начин. Стално причам како смо направили смену генерација, да имамо млад тим. Али наш највећи проблем је мањак квалитета домаће лиге, тако да све ове девојке не само да су младе већ немају ни искуства из јаких такмичња. Зато је ова победа дупло већа, против тима који веома поштујем.

Шта је био план утакмице, упитана је селекторка.

– Знамо добро Јапан и веома их поштујемо. И није било никаквог посебног плана. Највећи план је био да сви играју најбоље што могу, да праве мање грешака, да сви ураде оно што морају да ураде. И то се десило. Сви су схватили реч одговорност. Сада смо имали мање изгубљених лопти, више асистенција. Сви су морали да ураде свој посао, јер смо играли против доброг има. Да је било ко заспао, не бисмо могли да добијимо овако велики тим.

Када су је новинари питали колики је значај Тине Крајишник у игри Србије, рекла је:

– Тина је капитен тима. Када је дошло до смене генерација, када су престале да играју Соња, Јелана, Ана, Дајана, па и Црвандкеић која сада није са нама, одлучила сам да Тина буде капитен и тиме сам рекла много. Она има и људске и играчке квалитете да води овај тим. Није то лак задатак, јер имамо групу младих играчица за које је све ово ново. Она, заједно са Ивон и још неколико њих искуснијих, ми помаже да одржимо ову групу заједно и да их учинимо правим тимом.

Србија је против Јапана долазила у много добрих позиција за шут. Како? Било је питање за селекторку.

– Тимским радом. Били смо стрпљиви. Јапан нас је много мучио, али били смо спремни на то и били смо стрпљиви. Ово је процес учења. Гурам их да напредују за мање од 24 сата. Да буду тим , да креирају заједно, да буду стрпљиве. Да играју све док не нађу оног ко је у најбољом ситуцији да шутира.

Ивон Андерсон, плејмејкер Србије

– Изашле смо знајући да је ово велика утакмица за нас, да ће свака следећа бити круцијална и да нема много времена за не урадити све што можеш. Пре утакмице смо имали састанак и знале смо да морамо да будемо фокусиране. Знала сам и да морам да будем боља, али млађе играчице су сада иступиле и показале све оно што смо радиле овог лета, а радили смо супер тешко. Сви су били укључени и зато смо дошли до резултата. Мој посао је да урадим све што је тиму потребно, што Марина тражи од мене. Иако нисам погађала, знала сам да морамо да урадим нешто позитивно и тражила сам друге. Добро је да смо асда имали играчице који су могли да погоде. Много је одбране било фокусирано на мен, и био је тренутак да асистирам. Ово је резултат тимског напора.

Photo by FIBA