Србија У16 – Бугарска У16 64:63 (22:13, 14:19, 17:9, 11:22)

Женска У16 репрезентација Србије играће у полуфиналу Европског првенства „Б” дивизије у Погорици. Тим који води селекторка Биљана Станковић у четвртфиналу је био бољи од Бугарске, за финале и сигуран повратак у „А” дивизију играће против бољег из дуела између Аустрије и Шведске.

Полуфинале се игра сутра од 18,45 часова.

Као што је било и очекивано, четвртфинале је било до сада најтежи испит за наш тим. Иако су сјајно почеле, рано повеле 7:0, па иако су успеле да се ослободе притиска ривалки и да на сличан начин и заврше први период – серијом 10:2 за 22:13 – наше девојке су морале до самог краја да играју за ову велику победу. Буквално до последњих секунди.

Иако наш тим ниједног тренутка предост није испустио, Бугарска је већ у другој четвртини узвратила, па се на велики одмор отишло са  „само” четири поена предности за наш тим – 36:32.

Иако је већ после пет минута игре у другом  полувремену, предност Србије била двоцифрена – Миња Аранђеловић је погодила за 44:34, па иако су у овом делу игре ишле и на плус 14 – 50:36, наше девојке нису успеле и да дефинитивно сломе ривалке.

Бугарска је боље ушла у последњи период. Спустила нашу предност на само три поена – 61:58, три минута пре краја. Напад после тајм-аута селекторке Станковић завршен је фаулом над Мињом Аранђеловић која је затим убацила оба пенала – 63:58. Уследила је добра одбрана, нова изгубљена лопта Бугарске. Па два неискоришћена напада, па нова добра одбрана. Контранапад у коме је фаулом заустављена Имана Ћосовић. Била је половична са линије слободних бацања, али наш тим је држао дистанцу – 64:58, минут и 46 секунди пре краја.

Ни то није био крај. Пет брзих поена Бугарска вратили су драму – на 23,4 секунде пре краја на семафору је 64:63. После по мало несигурне игре на обе стране, на 11 секудни пре краја на линији пенала завршила је Јована Поповић. Иако ниједно бацање није погодила, изабранице селекторке Станковић су у преосталом времену успеле да се одбране и отишле су у полуфинале.

Са 16 поена, најефикаснија је била Лана Марић,а имала је и 14 скокова. Двоцифрен учинак уписале су још Миња Аранђеловић 15 поена, 8 скокова и Јована Попвоић 13 пеона, 8 скокова, 7 украдених лопти и 5 асистенција.

Комплетну статистику можете видети овде.

Photo by FIBA