Женска кошаркашка репрезентација Србије допутовала је у Тухељске Топлице, а у недељу ће у 18.00 часова (TV SK2) у Забоку одиграти први меч квалификација за Евробаскет 2023. године против домаће Хрватске. У четвртак Хрватска је већ одиграла први меч, у Ботевграду против Бугарске и остварила је тријумф од 84:73. Србија у нови циклус улази са измењеним и подмлађеним тимом, али са великим мотивом да се одбрана шампионске титуле започне добром игром и победом.

-Биће ово изазовна утакмица за нас, јер Хрватска има веома добре играчице. У нападу имају толико много опција – шутере, креаторе, нападаче и то ће нас натерати да одиграмо нашу најбољу кошарку. Фокусираћемо се пре свега на одбрану, да играмо чврсто, онако како су људи навикли да нас гледају, а из такве одбране да креирамо лагане ситуације у нападу. Једва чекамо да почне утакмица и да покушамо да наставимо победничку традицију наше репрезентације – истакла је Ивон Андерсон.

До краја квалификација играће се још два прозора – у новембру 2022. и фебруару 2023. године, када Србију очекује двомеч са Бугарском, односно дуел са Хрватском у Србији.

38 репрезентација бори се за 14 места на Еуробаскету 2023. године где ће се наћи поред домаћина Израела и Словеније. Пласман ће из квалификација обезбедити 10 репрезентација – победника група, као и још 4 најбоље другопласиране екипе.