Међународни кошаркашки камп „Каста“ данас је и званично постао први и за сада једини камп са знаком квалитета КСС. На малој пригодној свечаности у „Кући кошарке“, пред најужим кругом сарадника (због пандемије Корона вируса), говорили су генерални секретар КСС Златко Болић, координатор региона КСС Бошко Аџић, оснивач и директор кампа „Каста“ Срђан Стојановић и стручни руководилац и аутор плана и програма кампа професор доктор Миливоје Каралејић.

Уводну реч дао је координатор региона КСС Бошко Аџић, који је истакао задовољство што је управо „Каста“ први камп са знаком квалитета КСС.

– „Каста“ је испунила све дефинисане услове које кампови треба да испуњавају, и више од тога, благовремено доставила сву документацију… Уз то, прошлогодишњи обилазак кампа на лицу места нас је уверио да „Каста“ чак и превазилази захтеве које смо поставили. Ова додела знака квалитета КСС представљаће практично партнерство и сарадњу у смислу заједничких акција, промоција кампа и Савеза, што ћемо у пракси и разрађивати. Честитам „Касти“ на овом лепом успеху и великом признању.

Генерални секретар КСС Златко Болић и Срђан Стојановић потписали су уговор о праву коришћења знака КСС, а Болић је оснивачу овог сјајног кампа доделио сертификат и заставу КСС, која ће се апсолутно заслужено вијорити на „Касти“.

– Посебна ми је част што у ово тешко време пандемије Ковида-19 можемо да промовишемо једну добру причу… Надам се да ће „Каста“ бити пример свим осталим камповима који желе да раде квалитетно и испуне потребне услове да и они добију сертификат КСС. Ово ће бити додатна обавеза и за саме организаторе и учеснике „Касте“ да цене и поштују знак КСС, односно да знају колико тежину тај знак има… Ми из КСС ћемо дати пуну подршку и увек смо ту да урадимо све што је у интересу кошарке на територији целе Србије. Честитам људима из „Касте“ на свим испуњеним условима, на ажурности, професионалности, дугогодишњем кваклитетном раду… Надам се да ћете и убудуће сваке године бити све бољи…

Први човек кампа „Каста“ Срђан Стојановић имао је пуно лепих речи и разлога за задовољство.

– Сигурно да је овај велики успех за нас и обавезујућ, јер свако ко води један пројекат размишља о томе да он буде стабилан, јасан, тачан и адекватан. Међународни кошаркашки камп „Каста“ постоји 23 године и заиста смо се трудили да наша највећа препознатљивост буде тим стручњака који ради и предводи овај камп. Зато ми је изузетно драго да је од првог дана са нама професор Миливоје Каралејић, аутор нашег јединственог плана и програма рада, по коме су стотине тренера радили и учили на „Касти“. Али, улога професора Каралејића била је много шира, јер је сваке године директно радио са децом, држао показне тренинге и предавања тренерима, контролисао рад целог кампа, једноставно имплементирао свима богато знање…

После 23 године квалитетног рада, заслужних је пуно…

– Захваљујем се професору Каралејићу, свим стручним руководиоцима који су до сада радили у „Касти“, свим тренерима који су примењивали овај план и програм рада јер су они подједнако важни као он, сарадницима у организацији пројекта, целој кошаркашкој јавности… Ово је велики тимски успех, част што сам на челу таквог тима… Захваљујем се и на великом поверењу кошаркашим клубовима, родитељима, лекарима који су, поготово ове године, даноноћно бринули о нама, свим промотерима, а на крају и људима из Кошаркашког савеза Србије који су прошле године почели ову иницијативу… Искрено ми је драго што смо ми могли свему томе да одговоримо и заслужимо знак и поверење КСС. Сигуран сам да знате паролу да је у животу и у спорту много лакше нешто освојити него одбранити. Трудићемо се да нашим знањем, искуством и посвећеношћу оправдамо ово велико поверење које нам је КСС указао и да из године у годину „Каста“ буде достојан стратешки партнер КСС.

Стручни руководилац кампа и наш реномирани тренер професор доктор Миливоје Каралејић поздравио је присутне и истакао да су за стварање будућих кошаркаша важни сви услови…

– Врло је битно да сва деца која желе да постану кошаркаши имају квалитетан стручни рад, добар смештај и услове за тренирање, а „Каста“ све то апсолутно испуњава… Направили смо да од првог дана, током 23 године постојања овог кампа, на првом месту буде струка. Кошаркашки кампови су део велике кошаркашке породице у Србији и желим да нагласим да је Савез направио прави потез када је успоставио ову причу. Желим да сви кошаркашки кампови у Србији имају добре тренере, адекватне услове и стручан рад, као и менторе из КСС који је кровна организација и брине о развоју кошарке у нашој земљи – закључио је професор Каралејић.